5.8.2021

Ilmatar Energy aloittaa uuden tuulipuiston rakentamisen Alajärven alueelle lokakuussa – Tuulipuisto koostuu yhteensä 36 tuulivoimalasta ja on valmistuessaan yksi Euroopan suurimmista

Ilmatar Energy aloittaa uuden tuulipuiston rakentamisen Alajärvelle syksyllä 2021. Ilmatar on julkistanut pelkästään viimeisen alle kahden vuoden aikana investointeja yli 500 MW:n uuden tuulivoimakapasiteetin rakentamiseen. Tuulivoiman lisärakentaminen on keskeisessä roolissa Suomen sähköntuotannon päästövähennyksissä sekä teollisuuden päästövähennystavoitteissa.

piiparinmäki

Suomalaisen energiayhtiön Ilmatar Energyn Alajärven hankekokonaisuus koostuu Möksyn ja Louhukankaan tuulipuistoista, jotka sijoittuvat Alajärven kaupungin ja Kyyjärven kunnan rajalle. Tuulipuistoon tullaan rakentamaan yhteensä 36 tuulivoimalaa yhteensä 216 MW:n nimellisteholla. Tuulipuisto sijoittuu yhden Suomen kantaverkon merkittävimmän solmupisteen, Alajärven sähköaseman, välittömään läheisyyteen. Alajärven tuulipuiston rakennustyöt käynnistyvät jo tämän vuoden lokakuussa. Alajärven tuulipuisto on valmistuessaan yksi Euroopan suurimmista markkinaehtoisista tuulipuistoista. Ilmattaren mukana hankkeessa on vähemmistöomistuksella kansainvälinen energiayhtiö Kansai Electric Power.

”Olemme toteuttaneet alle kahden vuoden aikana sijoituspäätöksiä yhteensä yli 500 MW:n edestä uusille suomalaisille tuulivoimahankkeillemme. Alajärven kokoluokan tuulipuistolla on merkittävä vaikutus yhteiskunnan ja teollisuuden muuntumisessa kohti hiilineutraalia ja päästötöntä sähköntuotantoa. Tämän lisäksi tuulipuisto tuo merkittäviä verotuloja kaupungille. Uusi tuulivoima on edullisin ja puhtain sähköntuotantotapa sekä Suomen ilmastotavoitteiden mahdollistaja. Tuulivoiman lisärakentaminen on kestävä tapa vastata yhteiskunnan sähköistymisestä johtuvaan sähkönkysynnän kasvuun”, kertoo Ilmatar Energy:n toimitusjohtaja Juha Sarsama

Valmistuessaan Alajärven vuosituotanto tulee vastaamaan noin 300 000 kerrostalokaksion vuosikulutusta ja lähes 1 % Suomen tämänhetkisestä sähköntuotannosta. Alajärven tuulipuistoon on tehty pitkäaikaisia sähkönostosopimuksia (PPA) suuryritysten kanssa. Tämä mahdollistaa tuulipuistojen rakentamisen markkinaehtoisesti ja Ilmatar onkin rakentanut rahoitusmallinsa avulla tuulipuistonsa ilman tukia jo vuosia.

Ilmatar pysyy Alajärven tuulipuiston omistajana koko elinkaaren ajan – Omistajuus hankkeen alkuselvityksistä lähtien on poikkeuksellista Suomessa

Ilmatar on kehittänyt Alajärven tuulipuistohanketta pitkäjänteisesti jo vuodesta 2012 lähtien. Tämän lisäksi Ilmatar tulee myös omistamaan tuulipuistot ja vastaamaan niiden operatiivisesta toiminnasta koko niiden 35 vuoden elinkaaren ajan, mikä on tuulivoima-alalla harvinaista. Perinteisesti alan toimijat ovat saattaneet myydä hankkeen eteenpäin sekä hankekehityksen että operatiivisen toiminnan aikana.

”Tuulipuiston omistaminen koko elinkaaren ajan liittyy keskeisesti Ilmattaren uuteen strategiaan ja on otettu myönteisesti vastaan kunnissa sekä maanomistajien että muiden keskeisten sidosryhmien kesken. Pitkäjänteinen sitoutuminen hyödyttää kaikkia osapuolia”, jatkaa Sarsama.

Suomessa sähköntuotannon päästöttömyys tulee perustumaan erityisesti maatuulivoiman voimakkaaseen kasvuun seuraavien vuosikymmenien aikana. Tuulivoiman lisärakentaminen on keskeisessä osassa energia-alan, teollisuuden ja yhteiskunnan päästöjen vähennyksessä.

Tuulivoimahankkeiden investointien lisäksi Ilmatar Energy keräsi toukokuun lopussa rahoituskierroksellaan yli 200 miljoonan euron oman pääoman ehtoisen kasvurahoituksen. Tulevaisuudessa tuulivoimaan perinteisesti keskittynyt yhtiö tulee investoimaan myös teollisen mittakaavan aurinkovoimaan ja akku- ja varastointiratkaisuihin.

Lisätiedot:

Juha Sarsama, toimitusjohtaja
Ilmatar Energy Oy
[email protected]
+358 40 774 2099