19.12.2023

Ilmatar ja Polar Night Energy yhdistävät voimansa – hiekka-akkuinnovaatio luo uudenlaisen varastointiratkaisun energialle

Ilmatar ja hiekka-akkuinnovaatiostaan tunnettu suomalaisyritys Polar Night Energy kehittävät uusiutuvan energian varastointiratkaisuja sähköverkon tasapainon ylläpitämiseksi ja parantamiseksi. 

Ilmatar ja Polar Night Energy (PNE) ovat solmineet sopimuksen innovaatioyhteistyöstä. Yhteistyön tavoitteena on selvittää uusiutuvan energian varastointia PNE:n hiekka-akkuinnovaation avulla. Energian varastointi auttaa sähköverkon tasapainottamisessa ja tuotannon kannattavuudessa. 

PNE on kehittämässä paljon kansainvälistäkin huomiota saaneesta hiekka-akustaan versiota, joka pystyy muuntamaan varastoidun lämmön takaisin sähköksi P2H2P-järjestelmällä (Power-to-Heat-to-Power). Yhtiö aloittaa kahden vuoden kehitysprojektin, jonka aikana järjestelmä on tarkoitus suunnitella ja kaupallistaa. Ilmatar on mukana kehitystyössä PNE:n ensimmäisten kumppanien joukossa.

Ilmattaren Project Developer Samuel Heino (vas.) ja Business Development Manager Katja Koponen sekä Polar Night Energyn CTO Markku Ylönen ja Project Manager Liisa Naskali Ilmattaren omistamassa ja operoimassa Humppila-Urjalan tuulivoimapuistossa. Kuva: Marjaana Malkamäki

Ilmatar, yksi Pohjoismaiden johtavista itsenäisistä sähköntuottajista, osallistuu uuden järjestelmän kehitykseen ja saa ensimmäisten joukossa mahdollisuuden investoida hiekka-akun viimeisimpään versioon. Ilmatar tulee tarjoamaan Polar Night Energylle kaupallisen pilotoinnin mahdollisuuksia uusiutuvan energian tuotantopuistoissaan, kun teknologia kehittyy sopivaan vaiheeseen. 

– Uusiutuvan energian tuotannossa on järkevää keskittyä kehittämään kustannustehokkuutta suuren mittakaavan joustavilla energian varastointitavoilla ja –ratkaisuilla. Tästä syystä mekin olemme mukana Polar Night Energyn merkittävässä innovaatiotyössä, Ilmattaren Business Development Manager Katja Koponen sanoo. 

Sääriippuvaisen energiantuotannon tunnettu haaste on, että sähkömarkkinoiden hinnat ovat usein matalat silloin, kun tuotanto on huipussaan. Yritykset lähestyvät tätä haastetta edistämällä joustavaa  energiajärjestelmää kehittämällä uusia suurikapasiteettisia energian varastointiratkaisuja. Samalla luodaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja ratkotaan sähkönsiirron pullonkauloja.  

Sähköä syötetään varastoista markkinoille hetkinä, jolloin tuotantoa ei ole tai tuotantoteho on alhainen. Toisaalta sähköä varastoidaan niinä hetkinä, kun tuotanto on huipussaan. Näin siirtoverkko ei ylikuormitu piikkituotantohetkinä ja uusiutuvan sähkön saatavuus erilaisissa sääolosuhteissa tasaantuu. 

– Tuulipuistoon rakennettu energiavarasto helpottaa sähkön tuotannon ohjaamista sähköverkolle. Vastaavat edistysaskeleet seuraavat myös aurinkoenergiaa, kun sen tuotanto kasvaa. Suuren mittakaavan varastointiratkaisut ovat ratkaisevan tärkeitä pitkän aikavälin strategiassamme kohti puhtaampaa energiaa, Polar Night Energyn teknologiajohtaja Markku Ylönen sanoo, ja lisää: 

– Arvostamme Ilmatarta ja olemme innoissamme yhteistyöstä. Ilmatar keskittyy tuuli- ja aurinkoenergiaan sekä energiaan varastointiratkaisuihin, eikä heillä ole polttoon perustuvaa tuotantoa – se on linjassa oman visiomme kanssa. On suuri kunnia, että Ilmatar pitää meitä tärkeänä teknologiakumppanina.