13.10.2023

Ilmatar kasvaa Ruotsissa – ensimmäinen aurinkopuisto luvitettu rakentamisvalmiuteen

Knihultin aurinkovoimapuisto on tuorein esimerkki Ilmattaren kasvusta, tällä kertaa Ruotsissa. Ilmatar on toiminut Ruotsissa vuoden 2022 alusta. 

Ilmattaren aurinkovoimahankkeet etenevät myös Ruotsissa. Yhtiön ensimmäinen aurinkopuisto on nyt luvitettu ja on valmis rakennettavaksi. Puisto tuottaa uusiutuvaa energiaa 55 MWp nimellisteholla, se rakennetaan kahteen sijaintiin, joiden yhteispinta-ala on noin 54 hehtaaria. Knihult sijaitsee Etelä-Ruotsin Smålandissa. 

Ilmatar suunnittelee rakentavansa aurinkopuiston molempiin sijainteihin myös 20 MW:n akkupuiston aurinkoenergian tuotannon tasapainottamiseksi ja optimaaliseksi hyödyntämiseksi. 

Aurinkopuiston rakentaminen on alkamassa keväällä 2024, ja liittyminen sähköverkkoon tapahtuisi jo alkuvuodesta 2025. 

– Uusiutuvaa energiaa tarvitaan lisää vihreän siirtymän nopeuttamiseksi. Aurinkoenergialla on valtava potentiaali Ruotsissa. Knihultin aurinkopuisto on ensimmäisemme, mutta ei suinkaan viimeisemme. Odotan innolla sen rakentamista ja tuotannon aloittamista, Ilmattaren Ruotsin maajohtaja Christian Gustafsson kommentoi. 

Maa-alue, jolla Knihultin aurinkopuisto rakennetaan, oli aiemmin käytössä turpeen tuotannossa. Ennen aurinkopaneelien asentamista alue palautetaan kosteikoksi. Historiansa vuoksi maa soveltuisi huonosti esimerkiksi ruoantuotantoon. Aurinkopuiston myötä alue saa uuden, merkityksellisen käyttötavan ja tarjoaa Etelä-Ruotsille kipeästi kaivattua uusiutuvaa energiaa. 

Ilmatar aloitti toimintansa Ruotsissa vuoden 2022 alussa. Knihultin aurinkopuisto on yhtiön vahvan kasvun tuorein osoitus Ruotsissa. Ilmattaren Ruotsista vuokraamilla maa-alueille pystytään tuottamaan 4,2 terawattituntia aurinkosähköä vuodessa, mikä vastaa noin 210 000 omakotitalon sähköntarvetta. 

– Olen innoissani nähdessäni kasvumme Ruotsissa. Olemme sitoutuneet vahvasti uusiutuvan energian tuotantoon Ruotsissa, ja Knihult on hieno, konkreettinen askel matkallamme. Yleisesti ottaen olemme onnistuneet löytämään ja vuokraamaan sopivia maa-alueita aurinkoenergian tuotantoon, jopa haastavassa sähköverkkotilanteessa, Ilmatar Energyn toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström toteaa. 

Ilmatar on johtava pohjoismainen itsenäinen sähköntuottaja, joka keskittyy pelkästään uusiutuvaan energiaan. Yhtiön eri vaiheissa olevien maa-, merituuli- ja aurinkovoimahankkeiden yhteenlaskettu tuotantoteho Pohjoismaissa on 20 GW. 

Lisätietoja 

Juha-Pekka Weckström 
Toimitusjohtaja 
Ilmatar Energy Oy 
0400 654 754 
[email protected] 

Vilma Wiitakorpi Björkman 
Vice President, Communications, Marketing & ESG 
Ilmatar Energy Oy 
050 308 0879 
[email protected]