20.10.2023

Ilmatar käynnistää kaksi suurta offshore-hankealuetta Suomen talousvyöhykkeellä

Valtioneuvosto on myöntänyt merialueen ja merenpohjan tutkimusluvat Ilmatar Offshoren kahdelle uudelle hankealueelle. Bothnia- ja Bothnia West -hankealueet sijaitsevat Suomen talousvyöhykkeellä (Finnish Exclusive Economic Zone, EEZ).
– Kyseessä ovat valtavat alueet, jotka luovat suuria mahdollisuuksia energiaintensiivisen teollisuuden kehittämiselle lähialueilla, sanoo Ilmatar Offshoren Regional Manager Anna Häger.

Ilmatar Offshore on saanut tunnistamilleen kahdelle merituulivoimaan soveltuvalle hankealueelle tutkimusluvat Suomen talousvyöhykkeellä. Ne ovat nimeltään Bothnia ja Bothnia West. Alueet sijaitsevat Perämerellä, noin 100 kilometrin päässä Suomen länsirannikolta.

– Tämä on jälleen yksi askel, jonka me Ilmattarella otamme vahvistaaksemme asemaamme Pohjoismaiden johtavana, riippumattomana sähköntuottajana. Tämä on myös merkki kyvystämme kasvaa ja tarkastella asioita pitkällä aikavälillä jatkuvasti muuttuvassa markkinassa, sanoo Ilmatar Offshoren Regional Manager Anna Häger.

Tänä vuonna Ilmatar ottaa Suomessa käyttöön ainakin kuusi tuulivoimapuistoa ja yhden aurinkovoimapuiston mantereella, ja vastikään rakennusluvat saatiin ensimmäiselle 55 megawatin (MWp) aurinkopuistolle Knihultissa Ruotsissa. Merituulivoiman hankealueitamme on nyt seitsemän, ja ne luovat pohjan toiminnallemme energiayhtiönä pitkällä aikavälillä.

Bothnia ja Bothnia West ovat yhdessä Suomen suurin merituulivoiman kehittämisalue. Tutkimusalueen pinta-ala on lähes 2 200 neliökilometriä.

– Karkeasti arvioiden alueelle mahtuu yli 6 GW:n tuulivoimapuisto. Tämä tarkoittaa suuria mahdollisuuksia uusiutuvaan sähköistämiseen Suomessa ja Ruotsissa, sanoo Ilmatar Offshoren Project Manager Jori Sihvonen.

Tutkimusluvan saaminen tarkoittaa, että merenpohjan yksityiskohtaiset mittaukset ja hankealueen nykytilan arviointi voidaan aloittaa. Ilmatar on jo aloittanut ympäristövaikutusten arvioinnin yhteistyössä Ramboll Finlandin kanssa, ja käytännön tutkimukset alkavat vuoden 2024 alussa.

– Sähköntuotanto voisi alkaa jo 2030-luvun alussa hankkeen toteutuessa. Valtiolta tarvitsemme selkeyttä miten talousvyöhykkeellä voi saada yksinoikeuden kehittää hankkeita. Mitä nopeammin se tulee, sitä nopeammin voimme kehittää alueita eteenpäin, ja sitä nopeammin saamme uutta uusiutuvaa sähköntuotantoa auttamaan ilmastokriisin ratkaisemisessa, Sihvonen sanoo.

Bothnia
Tutkimusalue: 1 395 km2
Veden syvyys: 60-120 metriä

Bothnia West
Tutkimusalue: 803 km2
Veden syvyys: 35-120 metriä

Etäisyydet rannikosta

  • 80 km Merikarvia/Sastmola
  • 84 km Kristiinankaupunki/ Kristinestad
  • 94 km Pori/Björneborg
  • 100 km Uusikaupunki/Nystad
  • 94 km Rauma/Raumo
Bothnia- ja Bothnia West -hankealueet.

Lisätietoja

Anna Häger
Regional Manager
Ilmatar Offshore
+358 40 14 67 221
[email protected]

Jori Sihvonen
Project Manager
Ilmatar Offshore
+358 40 185 4668
[email protected]