19.6.2021

Ilmatar keräsi 200 miljoonaa kasvupääomaa – Suomeen syntyy uusi itsenäinen sähköntuottaja ja energiayhtiö, joka keskittyy ainoastaan uusiutuvaan energiaan

Kotimainen energiayhtiö Ilmatar on saanut sijoittajikseen useita johtavia eurooppalaisia sijoittajia. Yhtiö tavoittelee tulevina vuosina noin kahden miljardin euron uusiutuvan energian hankkeita Suomeen ja rakentaa jatkossa kaikki hankkeet omaan omistukseensa keräämänsä pääoman turvin.

Ilmatar on toiminut tuulivoimapuistoja kehittävänä, rahoittavana, rakentavana ja operoivana hankeyhtiönä Suomessa vuodesta 2011 lähtien. Pelkästään uusiutuvaan energiaan keskittyvän sähkönmyynnin yhtiö lanseerasi syksyllä 2019. 

Nyt Ilmatar muuntuu itsenäiseksi sähköntuottajaksi (IPP – Independent Power Producer), joka omistaa tuulipuistot ja muun uusiutuvan energian tuotantokapasiteetin sekä myy tuottamansa sähkön suoraan kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Hankkeita ei siis enää myydä ulkopuolisille toimijoille, kuten tuulivoima-alalla on ollut tyypillistä, vaan Ilmatar omistaa hankkeet ja operoi tuulipuistoja koko niiden käyttöiän ajan.

”Järjestely on merkittävä investointi suomalaiseen, ainoastaan uusiutuvaa energiaa tuottavaan energiayhtiöön. Ilmatar Energystä tulee tämän myötä itsenäinen sähköntuottaja, ja rakennamme jatkossa kaikki tuulivoimahankkeemme omaan taseeseemme. Tämä varmistaa Suomeen mittavia energiainvestointeja, verotuloja ja työllisyysvaikutuksia vuosikymmeniksi eteenpäin”, kertoo Ilmatar Energyn toimitusjohtaja Juha Sarsama.

Ilmatar on nyt kerännyt tulevia uusiutuvan energian projektejaan varten noin 200 miljoonan investointisitoumukset Omnes Capitalin omistaman rahaston kautta. Ranskalainen Omnes Capital on rahoittanut Euroopassa useita uusiutuvan energian suurhankkeita ja tukenut hankeyhtiöiden kehitystä itsenäisiksi ja johtaviksi sähköntuottajiksi. 

”Omnesin tavoite on jo pitkään ollut tukea paikallisia markkinoita hyvin tuntevia hankekehittäjiä johtaviksi itsenäisiksi sähköntuottajiksi. Olemme työskennelleet Ilmattaren kanssa yhteisyrityksen kautta vuodesta 2018 lähtien, ja yhtiö on suomalaisen tuulivoima-alan edelläkävijänä meille ihanteellinen kumppani”, kertoo Omnes Capitalin osakas Michael Pollan

Tavoitteena kahden miljardin kokonaisinvestoinnit Suomeen

Ilmatar on ainoa kotimainen pelkästään uusiutuvaan energiaan keskittyvä toimija, joka myös myy itse tuottamansa energian. Yhtiön yritysasiakkaita ovat muun muassa Neste, Borealis ja Google, joka ostaa Haminan datakeskukseensa sähköä Ilmattaren rakentamasta ja operoimasta Piiparinmäen tuulipuistosta. Ilmattaren kansainväliselle sijoittajalle myymä puisto on keväällä valmistuessaan Suomen suurin tuotannossa oleva tuulipuisto. 

”Tavoitteenamme on rakentaa 1 000 MW tuulivoimaa vuoteen 2027 mennessä, ja että meillä on tuolloin toiset 1 000 MW kehitteillä. Tämä tarkoittaa kokonaisuudessaan noin kahden miljardin investointeja Suomeen. Lisäksi tutkimme aktiivisesti mahdollisuuksia energian varastoinnin, aurinkovoiman ja Power-to-X:n saralla. Tämä ei olisi mahdollista ilman, että yhä useammat yritykset ja yksityishenkilöt ovat huomanneet, kuinka helppo, kilpailukykyinen ja merkittävä ympäristöteko sähkösopimukseen vaihtaminen ja nimenomaan uuteen tuulivoimakapasiteettiin sijoittaminen on”, Sarsama kommentoi.

Ilmattaren tavoite tarkoittaisi kunnille parhaimmillaan arviolta jopa kuuden miljoonan euron verotuloja vuosittain. Energiahankkeet ovat myös rakennusaikana paikallisesti merkittäviä työllistäjiä. Ilmatar rakentaa parhaillaan useita mittavia tuulivoimahankkeita eri puolilla Suomea, ja yhtiöllä on jo lähes 1 000 megawatin verran hankkeita valmistelussa.

”Itsenäisenä sähköntuottajana olemme kotimainen, kasvollinen ja pitkäaikainen kumppani hankepaikkakunnilla niin kunnille, maanomistajille kuin muille sidosryhmille. Avoin vuorovaikutus on edellytys menestyksekkäille tuulivoimahankkeille, joiden positiiviset vaikutukset ulottuvat kymmenien vuosien päähän koko kansantalouteen”, Sarsama jatkaa. 

Ilmattaren kymmenvuotinen tarina tuulivoiman hankekehittäjästä pelkästään uusiutuvaa energiaa tuottavaksi ja myyväksi energiayhtiöksi on Suomessa ainutlaatuinen. Ilmattaren pääkonttori sijaitsee Helsingissä ja sivukonttorit Oulussa, Tampereella sekä Kuopiossa. Voimakkaasti kasvava yhtiö työllistää tällä hetkellä 35 uusiutuvan energian asiantuntijaa.

Lisätietoja:

Juha Sarsama
Toimitusjohtaja, Ilmatar Energy
[email protected]
+358 40 774 2099