28.6.2023

Ilmatar rakentaa jo toisen hybridiratkaisun: Piiparinmäen tuulipuistoon energiavarasto

Ilmatar rakentaa kumppaninsa Glennmont Partnersin kanssa Piiparinmäen tuulipuiston uusiutuvan energian tuotannon tueksi energiavaraston, jonka kapasiteetti on 30 megawattia.
– Varastointikapasiteetti tukee tuulivoiman tuotannonvaihtelua ja optimoi puiston käyttöä kokonaisvaltaisesti, Ilmattaren toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström kommentoi.

Ilmatar ja englantilainen rahoitusyhtiö Glennmont Partners rakennuttavat yhdessä energiavaraston Piiparinmäen 41 turbiinin tuulivoimapuiston läheisyyteen. 211 megawatin nimellisteholla toimiva tuulipuisto saa rinnalleen 30 megawatin energiavaraston.

Varastoinnin kautta toteutettavan säätövoiman tarkoitus on mahdollistaa sähkön syöttöä sähköverkon käyttöön silloin, kun se on energian markkinatilanteen kannalta järkevää. Varastointi antaa myös kattavat työkalut tehonhallintaan niin puiston sisällä kuin palveluna kansallisen sähköverkon tehonhallinnassa.

– Energiavaraston kapasiteetti tukee tuulivoiman tuotannonvaihtelua ja optimoi puiston käyttöä kokonaisvaltaisesti. Piiparinmäen energiavarasto on Ilmattarelle jo toinen hybridiratkaisu uusiutuvan energian tuotantolaitoksen yhteyteen – voikin sanoa Ilmattaren olevan uranuurtaja sekä pohjoismaisella että eurooppalaisella tasolla hybridiratkaisujen kehittäjänä, rakennuttajana ja omistajana, Ilmatattaren toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström iloitsee.

– Piiparinmäellä 30 MW:n akut tukevat 41 modernin tuuliturbiinin sähköntuottoa. Toisessa projektissamme Alajärvellä 25 MW akkupuisto taas tukee 36 turbiinin ja 216 megawatin tuulivoiman ja 150 MWp:n aurinkovoimapuiston tuotantokykyä, Ilmattaren kehityspäällikkö Katja Koponen jatkaa.

Glennmont Partnersin Francesco Cacciabue, partneri ja CFO, iloitsee yhteistyön jatkumisesta nimenomaan Ilmattaren kanssa.

– Olemme erityisen iloisia yhteistyöstä Ilmattaren kanssa, nyt merkittävän suomalaisen energiavarastointihankkeen muodossa.

– Varastointiteknologian avulla voidaan tasapainottaa tuotannonvaihtelua niin Suomessa kuin maailmallakin. Näin varmistamme, että saamme parhaan mahdollisen hyödyn uusiutuvista energialähteistämme, Cacciabue alleviivaa.

– Energiavaraston sijoittaminen (Glennmontin omistaman, Ilmattaren rakennuttaman ja operoiman) Piiparinmäen tuulipuiston viereen mahdollistaa kahden teknologian hyötysuhdetta ja on tärkeä myös sijoittajiemme intressejä ajatellen.

Lisätiedot

Katja Koponen
kehityspäällikkö
Ilmatar Energy
+358 405250722
[email protected]

Orlando Wind-Cowie
Glennmont Partners
[email protected]
+44 (0) 7707 985 967

ILMATAR ENERGY

Ilmatar on vuonna 2011 Suomessa perustettu pelkästään uusiutuvaan energiaan keskittyvä pohjoismainen energiayhtiö ja itsenäinen sähköntuottaja. Liiketoimintamme perusta on uusiutuvan energian erityisesti tuuli- ja aurinkovoimahankkeiden kehittäminen, rakentaminen, omistaminen ja ylläpito. Koko tuotannon arvoketjusta vastaaminen on ainutlaatuinen energiayhtiön toimintamalli Suomessa ja Pohjoismaissa. Uusiutuvan energian puistomme rakennetaan markkinaehtoisesti ilman tukia ja omistamme ne koko niiden elinkaaren ajan. Tehtävänämme on mahdollistaa kestävämpi tulevaisuus.

Meillä on toimistot Helsingissä, Malmössä, Maarianhaminassa, Tampereella ja Oulussa.

Ilmatar – Energiaa, josta voi olla ylpeä

GLENNMONT PARTNERS
Glennmont Partners on omaisuudenhoitoyhtiö Nuveenin omistama infrastruktuuripääomayhtiö. Nuveen hallinnoi 1,3 biljoonan dollarin arvosta varoja instituutioiden ja yksityishenkilöiden puolesta ympäri maailmaa.

Glennmont on yksi Euroopan suurimpia uusiutuvaan energiaan erikoistuneita rahastoyhtiöitä. Se on sijoittanut noin 2 miljardia euroa puhtaan energian hankkeisiin – tuulipuistoihin, aurinkosähköön ja biomassaan – eri puolilla Euroopan unionia.