29.11.2023

Ilmatar rakentaa uuden tuulivoimapuiston – pitkäaikainen sähkönostosopimus solmittu  

Korpilevonmäen tuulivoimapuisto rakennetaan Lounais-Suomen Säkylän alueelle. Se tuottaa 38,4 megawatin (MW) nimellistehon ja tuotanto on alkamassa vuonna 2026. Tuulipuiston sähköstä on solmittu PPA-sopimus.

Ilmatar kiihdyttää uusiutuvan energian tuotannon rakentamista Pohjoismaissa ja on päättänyt rakentaa Korpilevonmäen tuulipuiston, joka sijaitsee Lounais-Suomessa noin 14 kilometriä Säkylän keskustasta koilliseen. 38,4 megawatin tuulipuiston rakennustyöt aloitetaan välittömästi ja kaupallisen tuotannon on tarkoitus alkaa vuoden 2026 alussa.  

Valmistuttuaan tuulipuiston tuotantokapasiteetti on noin 125 gigawattituntia vuodessa, mikä vastaa keskimäärin noin 50 000 kerrostaloasunnon tai yli 6 200 sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta. Päätös Korpilevonmäen tuulipuiston rakentamisen aloittamisesta on tänä vuonna yksi harvoista koko Suomessa tähän mennessä.  

– Ilmatar kasvaa ja jatkamme uusiutuvaan energiaan tehtävien investointien kiihdyttämistä Suomessa ja Ruotsissa strategiamme mukaisesti. Korpilevonmäen hanke on esimerkki tästä. Investointiympäristö ei ole ollut helpoin mahdollinen, mutta emme ole hidastamassa investointejamme. Olemme onnistuneet rahoituskeskusteluissa ja sijoittajat näkevät uusiutuvan energian kasvavan tarpeen, kommentoi Ilmatar Energyn toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström.  

Korpilevonmäen tuulipuisto koostuu kuudesta tuulivoimalasta, jotka toimittaa ja asentaa tanskalainen tuulivoimaturbiinien valmistaja Vestas. Sopimus Vestaksen kanssa sisältää myös voimaloiden käyttöönoton ja kattavan 30 vuoden mittaisen huoltosopimuksen, jota on mahdollista jatkaa 35 vuoteen. Ilmatar hankki Korpilevonmäen hankeoikeudet vuonna 2021 ja yhtiön strategian mukaisesti tuulipuisto jää Ilmattaren omistukseen koko elinkaarensa ajaksi.  

– Korpilevonmäki on erittäin hyvin kehitetty tuulipuistohanke, jolla on korkea paikallinen hyväksyttävyys. Paikalliset maanomistajat aloittivat hankekehityksen itse ja Ilmattaren tiimi teki työn valmiiksi. Kokonaisuuden valmisteluun osallistuneet työntekijämme ja neuvonantajamme ovat tehneet hienoa työtä hyvin haastavissa markkinaolosuhteissa. Tuulipuiston turbiinit edustavat nykyaikaisinta teknologiaa ja ovat korkeimpien koskaan rakennettujen joukossa 250 metrin pyyhkäisykorkeudellaan, sanoo Erkka Saario, Vice President, Projects, Ilmatar Energy. 

Pitkäaikainen sähkönostosopimus solmittu 

Ilmatar on solminut Mondelēz Internationalin kanssa 10-vuotisen sähkönostosopimuksen (Power Purchase Agreement, PPA-sopimus) Korpilevonmäen tuulivoimapuistolle. Mondelēz International on monikansallinen makeisia, keksejä, välipalatuotteita ja juomia valmistava ja markkinoiva yritys, joka sijoittaa uusiutuviin energialähteisiin ympäri Eurooppaa. Yhtiön pitkäntähtäimen tavoite on nettonolla kasvihuonekaasupäästöt koko arvoketjussa vuoteen 2050 mennessä. PPA-sopimus Ilmattaren kanssa edistää tätä pitkäntähtäimen tavoitetta.  

PPA-sopimuksella tarkoitetaan pitkäaikaista sähkönostosopimusta, jossa tyypillisesti suuri sähkönkäyttäjä tai joukko pienempiä sähkönkäyttäjiä sopii ostavansa sähköntuottajalta tietyn määrän sähköä sopimuksen mukaiseen hintaan esimerkiksi 10–20 vuoden ajan. PPA-sopimus tarjoaa sopimuksen molemmille osapuolille ennustettavuutta ja vakautta. Ilmatar on aikaisemmin solminut kuusi muuta PPA-sopimusta.