12.3.2020

Ilmatar Service varmistaa tuulivoimapuistojen tehokkaan tuotannon – Oulun kontrollikeskuksesta operoidaan tuulivoimaloita ympäri Suomea

Ilmattaren sisaryhtiö Ilmatar Service vastaa tuulipuistojen tehokkaasta teknisestä ja kaupallisesta hallinnoinnista TCM-palvelunsa avulla. Yhtiön tukikohtana on Oulussa sijaitseva kontrollikeskus, josta tullaan operoimaan myös valmistuessaan Suomen suurinta tuulivoimapuistoa.

Tehokkaan tuotannon varmistamiseksi tuulivoimapuistojen toimintaa ja teknologiaa täytyy valvoa kellon ympäri.

”Tehokas tuulivoimatuotanto pitää sisällään jatkuvaa datan käsittelyä ja analysointia, ympärivuorokautista tuotannon valvontaa, raportointia sekä toimivan huoltostrategian. On tärkeää esimerkiksi huomioida, että huollot suoritetaan vähätuulisina aikoina,” kertoo Ilmatar Servicen tekninen päällikkö Seppo Hakola.

Ilmatar Service on Ilmattaren sisaryhtiö, joka keskittyy pelkästään tuulipuistojen tekniseen ja kaupalliseen hallinnointiin TCM-palvelunsa avulla (Technical and Commercial Management). Yhtiön tukikohtana on Oulussa sijaitseva kontrollikeskus, jossa työskentelee joukko tuulivoima-alan asiantuntijoita.

”Oulu on logistisesti erinomaisella sijainnilla tuulivoimapuistojen suhteen. Oulusta tullaan operoimaan esimerkiksi valmistuessaan Suomen suurinta tuulivoimapuistoa, joka rakentuu parhaillaan Piiparinmäen alueelle Pyhännälle,” Hakola kertoo.

Hakolan mukaan teknisten asiantuntijoiden päätehtävänä on pitää huolta, että tuulipuiston omistajan ei tarvitse huolehtia voimaloidensa teknisten ja taloudellisten asioiden hoidosta. He voivat seurata tuulivoimaloiden suorituskykyä ja sähköntuotantoa reaaliajassa esimerkiksi suoraan puhelimeen ladattavasta sovelluksesta. Ilmatar Service hoitaa tuulipuistojen edustajana myös suhteet eri sidosryhmiin, kuten kuntiin ja viranomaisiin.

”Meillä on vuosikymmenen kokemus tuulipuistojen isännöinnistä. Asiantuntijuutemme varmistaa tuulipuiston teknisen kunnon, käytettävyyden ja arvon säilymisen. Näiden lisäksi oleellinen päämäärä on saavuttaa budjetoidut tuotantotavoitteet. Kun investoinnit ovat näin isoja, on tämänkaltainen valvonta ja tavoitteellisuus äärimmäisen tärkeää puistojen omistajille,” Hakola kertoo.