28.11.2022

Ilmatar x Arktiset Vedet – Ahvenanmaa-jakso TV5:llä 2.12.22

Ilmatar on ollut Arktiset Vedet -televisio-ohjelman kanssa yhteistyössä vuodesta 2020 alkaen. Ilmatar nähdään ensi-iltansa 2. joulukuuta 2022 saavassa jaksossa.

– Arktiset Vedet ohjelmasisällössä on vuosien aikana puhuttu paljon uusiutuvasta energiasta ja mahdollisuuksista sen ympärillä. Ilmattarella oli katsottu ohjelmaa ja jaettu samansuuntaisia ajatuksia. Sain puhelun ”pääkonttorilta” ja hyvien keskustelujen jälkeen teimme kolmen tuotantokauden mittaisen ohjelmayhteistyösopimuksen, Arktiset Vedet-ohjelmantekijä, vastaava tuottaja Juhani Henriksson avaa.

Henriksson kertoo seuraavassa yhteistyötä lisää.

Miten Ilmatar on näkynyt ja tulee näkymään ohjelmassa?

– Ilmatar ja tuulienergia ovat olleet esillä keskusteluissa ja puheenvuoroissa ohjelman sisällössä useampaan otteeseen viimeisten tuotantokausien aikana. Toistaiseksi suurin yhteinen ponnistus tapahtui syyskuussa -22 Ahvenanmaalla, jossa Ilmattaren henkilöstö ja johto sekä Arktiset Vedet -tuotantoryhmä tapasivat neuvonpidon merkeissä saaren länsirannikolla.

Ilmattaren Ahvenanmaan Offshore-hanke ja Martti Leinosen liittyminen Arktiset Vedet-retkikuntaan kuvausten aikana, toivat merituulivoiman ja sen edut hienosti esiin, upeissa kuvauslokaatioissa ja hyvässä yhteistyön hengessä. Suoraa ja aitoa sisältöä, joka sopii saumattomasti ohjelman ideologiaan.

Ilmatar-ohjelmatunniste, viiden sekunnin TV-mainos on kaikissa jaksoissa ohjelman alussa ja lopussa.

Ilmattaren Marine Advisor, merikapteeni Martti Leinonen Arktiset Vedet -ohjelman virallisessa kuvassa. Kuva: Aki Mikkonen / Arktiset Vedet

Millaisia asioita Arktiset Vedet nostaa esiin, mikä on ohjelman tai formaatin filosofia?

– Arktiset Vedet on kuluneen yhdentoista vuoden aikana käsitellyt vesistöjen, meri- ja erämaaluonnon ja ihmisen kestävää suhdetta.

Jaksokohtaisena kontekstina kala- ja eräreissu, jossa erilaisia teemoja nousee esiin ja samalla nautitaan luonnon voimasta, antimista ja energiasta. Luonto herättää pohdintoja, kysymyksiä, merkityksiä ja oivalluksia.

Miten kalastus ja luonnossa liikkuminen vaikuttavat ihmisen psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin? Miten vesivoiman jälkeinen jokien ja virtavesien ennallistaminen muuttaa maailmaa? Miksi valikoiva kalastus on tärkeää? Millaisia ratkaisuja tarvitaan, jotta luonto ja ihminen voivat hyvin myös tulevaisuudessa? Miten kalaa ja luonnon antimia voi hyödyntää ravintona? Millaisia vesiä, ihmisiä ja paikkoja löytyy ”maailman laidalta” ?

Luonto, vesistöt ja ympäristö tarvitsee puolestapuhujia ja -tekijöitä. Ihminen tarvitsee luontoa selvitäkseen. Yhteinen merkitys ja missio Ilmattaren kanssa ovat selvä asia. Luonnosta voi nauttia ja iloita tasapainossa ja sopusoinnussa kestävyyden osalta. Minulle ohjelmantekijänä on tärkeää informaation välittämisen osalta rakentaa jaksojen ympärille tunnelma, josta katsoja nauttii ja kokee yhteenkuuluvuutta. Silloin on helpompi tuoda mukaan annoksia ideologiaa – ei karttakepillä sormille, vaan hymyssä suin huimaavan hienon luonnon keskellä.

Arktiset Vedet
Ahvenanmaalla koukkuun jäi muun muassa Ilmatar-pipo. Lisää keikan kalaonnesta nähdään ruuduissa 2. joulukuuta 2022 TV5:lla klo 19 ja muun muassa Discovery+-palvelussa. Kuva: Aki Mikkonen / Arktiset Vedet

Mitä tämän tuotantokauden ”Ilmatar-jaksossa” nähdään?

– Uusimmalla Arktiset Vedet-kaudella nähdään ja koetaan talvista erämaaluontoa syrjäisillä Pohjois-Norjan erämaaseuduilla, kalastetaan ja veneillään kotimaan rannikkovesillä, tutkitaan virtavesiä ja järviä keskellä Suomea. Erämaan eksotiikkaa Kilpisjärvellä ja suuren meren voimaa Norjan Steigenissä, pienellä Engeloyan saarella. Huipennuksena Ahvenanmaan erikoisjaksot, joissa Ilmatar on vahvasti mukana.

Mistä eri jakeluteistä Arktiset Vedet voi nähdä ja milloin?

– Paras tapa nautiskella Arktiset Vedet jaksoja on omaan tahtiin suoratoistopalvelu Discovery +:lla.
TV-esitykset nähdään TV5:lla ja Kutosella uusintoineen. Ahvenanmaan-jaksot ovat ensiesityksessä TV5:lla perjantaina 2.12. klo 19-20.

Arktiset Vedet
Arktiset Vedet -tuotanto Ahvenanmaalla. Kuva: Aki Mikkonen / Arktiset Vedet