12.4.2022

Ilmattarella juodaan vastuullista kahvia – miten Mikko Kauppisesta tuli kahvintuottaja Kolumbiassa?

Mikko Kauppinen tunnetaan tekijämiehenä, joka on tehnyt vakuuttavan työuran, ja toimii useiden yritysten taustalla – monialaisesti. Miten hän on päätynyt kahvintuottajaksi Kolumbiaan, ja miksi Ilmatar liittyy tarinaan – muutenkin, kuin toimistokahvin osalta?

Lyhyt henkilö-perhehistoriasi ja millaisen työhistorian kautta olet nyt kahvinviljelijä Kolumbiassa?

”Olen kotoisin Turusta ja suvullani oli pientila Naantalin Rymättylässä. Opin isovanhemmilta ja äidiltä viljelyn perusteita. Kauppakorkeasta valmistumisen jälkeen tein urani isojen kansainvälisten yritysten talousjohdossa ja teknologian parissa. Vaimoni on Kolumbiasta ja se toi minut aikoinaan Kolumbiaan. Viihdyin siellä parhaiten maaseudulla touhuten maatiloilla samaan tapaan kuin aikanaan Rymättylässä, ja kovana kahvinjuojana olin kiinnostunut oppimaan kahvinviljelyä. Siitä se sitten lähti – lumipallona, kunnes nykyään meillä on seitsemän hehtaaria kahvia sademetsän suojassa, erinomaisissa olosuhteissa.”

Miten Ilmattaren ja Finca Las Ventanasin yhteistyö sai alkunsa?

”Olen tuntenut Ilmattaren ihmisiä jo kauan. Meidän elämänfilosofiamme ja kiinnostuksemme kohtaavat. Olemme kumpikin olleet tukemassa muun muassa Save Pond Hockey -järjestöä, joka pyrkii kiinnittämään huomiota ilmastonmuutokseen pipolätkää pelaamalla. Tästä voi päätellä, että merkitys ja tavoite ovat samat meillä kaikilla: maailma täytyy pelastaa. Yritystemme on tehtävä oma osuutemme niillä keinoin, millä parhaiten osaamme. Lisäksi Ilmattaren väessä on kahvifanaatikoita, oli siis loogista, että myös kahvin pitäisi olla kestävää ja yhteisellä filosofialla tuotettua.”

Mikko Kauppinen Finca Las Ventanas -kahvitilallaan Kolumbiassa.
Mikko Kauppinen Finca Las Ventanas -kahvitilallaan yhdessä Juan Miguel Cardozo Osman ja Oliverio Avendañon kanssa.

Mikä on Finca Las Ventanasin filosofia?

”Haluamme tarjota suomalaisille kahvinystäville ensiluokkaista yhden tilan kahvia suoraan viljelijältä. Koska teemme kahvin koko tuotantoketjun matkalla itse, kuten Ilmatar sähkönsä, voimme varmistaa aukottomasti ja suoraan, että koko ketju on kestävä luonnon ja ihmisten kannalta. Mielestäni asiat, jotka ovat luonnon ja ihmisten kannalta hyviä, ovat useimmiten myös parasta kahvin maulle. Uskon, että kuluttajan ja tuottajan pitää olla lähempänä toisiaan kuin mihin on viime vuosikymmenien markkinakehityksessä päädytty. Olin pienenä poikana mamman kanssa myymässä perunoita Turun torilla ja asiakkailla oli siellä mahdollisuus tutustua ja tuntea perheemme – siis tuottajan ruoan taustalla. Halusin tuoda vähän sitä samaa kahvialalle. Halusin antaa kahvinviljelijälle myös kasvot. Leimojen ja sertifikaattien sijaan luomme henkilökohtaisen luottamussuhteen kuluttajan ja tuottajan välille. Tilamme nimi Finca Las Ventanas tarkoittaakin suomeksi ikkunoiden maatilaa ja se symboloi sitä, miten tarjoamme ainoana kahvintuottajana Suomessa täyden läpinäkyvyyden koko ketjuun aivan tilalle asti.”

Mikä tekee teidän kahvistanne hyvän makuista? Kuvailisitko makua omin sanoin? Minkä niminen teidän kahvituotteenne on?

”Kahvimme on nimetty tilamme mukaan, tuotenimi on Finca Las Ventanas. Käsin tehdyn kahvimme maku muodostuu juuri tilamme erityisistä ja erinomaisista olosuhteista, siis siitä miten hoidamme tilaa. ______-Kolumbian maaperä, ilmasto, metsä ja korkea ilmanala kaikki tuovat oman vivahteensa makuun. Makuun vaikuttaa myös se, että annamme kahvin kypsyä hitaasti, poimimme sen käsin ja kuivaamme pavut kärsivällisesti auringossa. Kahvimme on tasapainoinen, pehmeä ja hedelmäinen. Siinä maistuu punaiset marjat, pähkinä ja jälkimaussa on pitkään viipyilevä suklaan maku.”

Mistä suomalaiskaupoista kuluttaja voi ostaa tuotteitanne? Entäpä yritykset, miten asiakkaaksenne pääsee?

”Kahviamme löytää hyvin varustetuista K- ja S-kaupoista. Kannattaa toivoa kaupalta, jos ei ole vielä heidän valikoimassaan. Yritykset voivat ottaa suoraan minuun yhteyttä ja toimitan suoraan toimistolle itse.”

Finca Las Ventanas – suomalainen kahvitila Kolumbiassa.
Finca Las Ventanas -kahvipaketti.

Onko teidän kahvillanne saavutuksia esimerkiksi kilpailuista, vai kertooko myynti/luvut yksin menestyksestänne?

”Ruoka-alan kilpailut ovat usein maksettuja markkinointitempauksia. Minulle suurin saavutus on jutella asiakkaiden kanssa itse ja kuulla heiltä suoraan, että he pitävät kahvistamme. Paras palkinto on aina se, että ihan tavallinen kuluttaja ostaa kahviamme toisenkin kerran. Siksi me osallistumme kilpailuihin joka aamu monessa kodissa ja joka iltapäivä monella toimistolla.”

Onko Kolumbiassa helppoa alkaa kahvintuottajaksi suomalaisena henkilönä? Onko ollut turvallista?

”Ei se kyllä lainkaan yksinkertaista eikä helppoa ole. Toiminta vaatii hyvät verkostot, kärsivällisyyttä ja paljon uskallusta. Turvallisuus on otettava vakavasti joka asiassa. Pitää tarkkaan tietää kenen kanssa toimii ja missä voi toimia. Tarkka silmä ja vainu pitää olla käytössä kaiken aikaa.”

Finca Las Ventanasin mailla on Ilmattaren puu. Kertoisitko puun tarinan, merkityksen?

”Ilmatar on meidän Treehugger-asiakkaamme, eli kuukausitilaaja. Sitoudumme metsänsuojeluun ja metsän istutukseen ja tarjoan asiakkaille mahdollisuutta osallistua työhömme. Tilaajat sitoutuvat yhdessä meidän kanssa suojelemaan metsää ja istuttamaan sitä lisää. Istutamme tilaajille suoraan tilallemme oman nimikkopuun. Se symboloi sitä työtä, jota teemme yhdessä ilmaston ja ekosysteemin monimuotoisuuden eteen. Kuka tahansa voi alkaa Treehugger-tilaajaksi nettikaupassamme ja saada näin oman nimikkopuun istutettua suoraan tilallemme. Vastineeksi saa myös tilamme ensiluokkaista kahvia yhden kilon joka kuukausi kotiin toimitettuna.

Ilmattren puu on guamo. Istutamme natiiveja guamo-puita, jotka kasvavat todella nopeasti, yhteyttävät isojen lehtien ansiosta paljon, sitovat maahan typpeä ja toimivat hyvänä varjopuuna kahvillemme sekä niiden ”jäätelöhedelmä” on salainen herkku meille ja tilan linnuille. Isot lehdet ja hedelmäpalkot kehittävät maaperän humusta nopeasti ja siksi uudelleenmetsitys onnistuu guamoilla hyvin ja antaa hyvän kasvualustan muillekin puille ja kasveille. Guamojen juuristossa on myös sienilajikkeita, jotka auttavat maan ravinnetasapainon säilyttämisessä.

Guamon latinankielinen nimi on Inga Edulis.”

Ilmattaren puu Finca Las Ventanasin mailla.
Ilmattaren puu vastaistutettuna Finca Las Ventanasin mailla keväällä 2021.

Jäikö jotakin kysymättä? Kerro lisää Finca Las Ventanasista?

”Koska hoidamme kahvin koko ketjun itse alusta loppuun, voimme vaikuttaa pieniinkin toimiin pitkin matkaa ja tehdä siitä kokonaisketjultaan kestävintä kahvia, mitä on. Ympäristöpilarimme ovat juurikin kokonaisuuteen liittyviä ja ne takaavat myös kahvimme ensiluokkaisen maun. Keskittymme eritoten metsän suojeluun, uudelleenmetsittämiseen, ravinnekiertoon, vedensäästöön, vedenpuhdistukseen, torjunta-aineiden välttämiseen, aurinkoenergiaan, tuulienergiaan ja toimitusten kuljettamiseen sähköautolla Suomessa.”

Finca Las Ventanas – Ikkunoiden maatila -kahvia Ilmattaren toimistolla Helsingin Unioninkadulla.
Finca Las Ventanas – Ikkunoiden maatila -kahvia Ilmattaren toimistolla Helsingin Unioninkadulla.