6.5.2024

Yli gigawatin verran lupahakemuksia aurinkoenergiasta Ruotsissa 

Uusin hanke on Tönnersjön 450 megawatin aurinkovoimapuisto Lounais-Ruotsissa

Kuulemismenettely on saatu päätökseen, ja energiayhtiö Ilmatar on jättänyt ympäristölupahakemuksen Tönnersjön aurinkovoimapuistosta, joka sijaitsee 450 hehtaarin alueella Halmstadin ulkopuolella Hallandin läänissä, Lounais-Ruotsissa.

– Aurinkovoiman tuotantoa energianlähteenä pystytään kasvattamaan nopeimmin. Tämän hakemuksen myötä Ilmattarella on aurinkoenergian tuotantoon liittyviä lupahakemuksia Ruotsissa yli gigawatin edestä – kyseessä on merkittävä sähköntuotannon lisäys, joka voidaan rakentaa nopeasti, sanoo Head of Permitting Robert Wedmo Ilmattarelta.

Tönnersjön aurinkovoimapuiston suunnittelu alkoi vuonna 2022, kun Ilmatar allekirjoitti maanvuokrasopimuksen metsänomistaja Silvestica Green Forestin kanssa. Ympäristövaikutusten arvioinnin ja kuulemisprosessin jälkeen 450 hehtaarin puiston ympäristölupahakemus on nyt jätetty Hallandin lääninhallitukselle. Tönnersjön aurinkovoimapuisto pystyy tuottamaan energiaa yli 450 megawatin teholla, joka vastaa yli 23 000 kotitalouden energiatarvetta.

– Aurinkopuisto liitetään suoraan kantaverkkoon, ja se tuo merkittävän lisän sinne, missä sitä eniten tarvitaan – Ruotsin eteläisimmälle sähkökaupan tarjousalueelle SE4:lle, Robert Wedmo sanoo.

Tönnersjön lupahakemuksen jättämisen myötä Ilmatar saavuttaa virstanpylvään. Yhtiö on jättänyt viranomaisille yli gigavatin verran hankehakemuksia pääasiassa Etelä-Ruotsissa, jossa uuden energiantuotannon tarve on erittäin suuri.

– Ilmatar on kahden toimintavuotensa aikana muuttanut Ruotsin uusiutuvan energian markkinoita. Meillä on portfoliossamme yli kuuden gigawatin verran hankkeita ja täysin uusi tapa luoda ja rakentaa energiantuotantoa. Ilmattaren hankkeista lähes kaikki sijaitsevat muilla alueilla kuin maatalousmailla. Pääpaino on alueilla, joilla on vähäisiä luontoarvoja, esimerkiksi joutomailla ja tuotantometsissä, sanoo Ilmattaren Ruotsin-maajohtaja Christian Gustafsson.

– Olemme valmiita rakentamaan suuressa mittakaavassa. Odotamme vain luvitusprosessien etenemistä sekä verkkoliityntäyhteyksien varmistumista.

Tönnersjön aurinkovoimapuiston alue on pääosin korjuuvalmista tuotantometsää, ja luontoarvoiltaan arvokkaat alueet on jätetty hankesuunnitelman ulkopuolelle. Alueilla, joilla luontoarvot ovat vähäiset, voidaan oikeilla toimenpiteillä jopa edistää luonnon monimuotoisuutta aurinkoenergian tuotantoa rakentamalla.

– Erityisesti Tönnersjössä luomme uudelleen osia Hallandin maakunnan kadonneesta nummimaisemasta, ja samalla aurinkovoimapuisto tuottaa puhdasta energiaa, Robert Wedmo sanoo.

Silvestica Green Forestin vanhempi neuvonantaja Rickard Lehmann suhtautuu erittäin myönteisesti aurinkoenergian tuotannon rakentamiseen Silvestican omistamille metsäalueille. Yksi yhtiön ympäristötavoitteista on mahdollistaa uusiutuvan energian tuotanto omistamillaan mailla.

– Metsä hyödyntää aurinkoa hämmästyttävällä tavalla fotosynteesin avulla, joka myös sitoo hiiliatomit puuhun valtavan hiilidioksidin imeytymiskyvyn kautta. Pian voimme tuottaa vihreää sähköä yhteiskunnan tarpeisiin Silvestican alueella, Ilmattaren aurinkovoimalan avulla – ajatus tuntuu erittäin hyvältä!