15.12.2023

Ilmattarelta suuri investointipäätös – 30 voimalan tuulivoimapuisto rakennetaan innovatiivisella TCI-urakointimallilla

Pohjoismainen energiayhtiö ja itsenäinen sähköntuottaja (IPP) Ilmatar on tehnyt investointipäätöksen 30 voimalan tuulipuiston rakentamisesta Pahkakoskelle, Iin kuntaan, noin 60 kilometriä koilliseen Oulusta.

Tuulipuisto tulee olemaan yksi Suomen suurimmista. 186 megawatin (MW) nimellisteholla toimivan tuulipuiston maanrakennustyöt alkavat heti, ja turbiinien pystytyksen on tarkoitus alkaa loppukesästä 2024. Kaupallinen käyttöönotto tapahtuisi kesällä 2025.   

– Tämä on suuri investointipäätös, josta olemme erittäin ylpeitä. Tiedämme, että lisää uusiutuvaa energiaa tarvitaan, ja vihreän siirtymän on edettävä muuttuvasta taloustilanteesta huolimatta. Pahkakosken tuulipuisto on todiste siitä, että Ilmatar jatkaa rohkeita investointipäätöksiään ja käyttää tehokkaimpia tapoja rakentaakseen uusiutuvaa energiaa Pohjoismaissa, Ilmattaren toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström kommentoi. 

Valmistuttuaan Pahkakosken tuulipuisto tuottaa on noin 600 gigawattituntia (GWh) puhdasta ja päästötöntä sähköä vuodessa, mikä vastaa noin 240 000 kerrostaloasunnon tai 30 000 sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta. Pahkakoski tulee olemaan merkittävä lisäys Suomen tuulivoimakapasiteettiin. Ilmatar on allekirjoittanut tuuliturbiinien toimitussopimuksen tanskalaisen tuuliturbiinivalmistaja Vestaksen kanssa, sopimus sisältää 30 vuoden huoltopalvelun. 

– Pahkakosken projekti on jälleen yksi esimerkki yhteistyöstämme Ilmattaren kanssa ja alleviivaa vahvaa suhdettamme. Yhteistyömme kattaa yli 150 tuuliturbiinia kymmenen vuoden ajalta, se on osoitus yhtiöiden visiosta kestävämmän tulevaisuuden edistämiseksi Suomessa. Olemme iloisia valinnastamme tähän hankkeeseen ja odotamme innolla yhteistyötä Ilmattaren kanssa, Vestaksen Nils de Baar, President of Northern & Central Europe sanoo.     

Uusi ja innovatiivinen TCI-urakointimalli käytössä rakentamisessa 

Ilmatar käyttää hankkeen optimoimiseksi TCI-urakointimallia (Transport, Crane and Installation), joka on yleisesti käytössä etenkin Yhdysvalloissa. TCI-urakointimallissa perinteinen täyden laajuuden OEM (Original Equipment Manufacturer) -toimitus ja asennus on jaettu tuuliturbiinivalmistajan ja TCI-urakoitsijan kesken. 

Pahkakosken tuulipuisto tulee olemaan yksi ensimmäisistä suuren mittakaavan kohteista Euroopassa, joka rakennetaan TCI-toimintamallilla. Ilmatar valitsi TCI-kumppanikseen erikois- ja raskaskuljetuksiin sekä projektilogistiikkaan erikoistuneen Silvastin, jolla on vankka kokemus suurista tuulivoimaprojekteista Pohjoismaissa. Silvasti ottaa vastaan tuuliturbiinikomponentit niiden saapuessa satamaan Suomessa. Pystytysvaiheen jälkeen se luovuttaa turbiinit käyttöönottoa varten Vestakselle, joka myös vastaa turbiinien huollosta 30 vuoden ajan. 

– Toteutuksen suunnittelu on edennyt hyvin, ja olemme erittäin innoissamme TCI-urakointimallin käyttöönotosta. Silvasti on osoittanut ammattitaitoa koko prosessin ajan. TCI-toimintamallin käyttö lisää myös hankkeen yleistä kotimaisuusastetta – tarjoten enemmän työtä paikallisille urakoitsijoille Suomessa, Ilmattaren hankintajohtaja Antti Lehtinen kertoo. 

Ilmatar sitoutunut jatkamaan investointejaan uusiutuvan energian tuotantoon 

Ilmatar on sitoutunut investoimaan Pohjoismaiseen uusiutuvaan energiaan ja laajentamaan tuotantokapasiteettiaan. Tavoitteena on luoda mahdollisimman houkutteleva ympäristö energiavetoisille investoinneille. Näihin investointipäätöksiin vaikuttaa kyvykkyys tuottaa kohtuuhintaista uusiutuvaa energiaa luotettavalla tavalla, kuten Ilmatar tekee.  

– Olemme iloisia luvituksen ja investointivalmistelujen onnistuneesta loppuunsaattamisesta Pahkakosken projektioikeuksien hankkimisen jälkeen. Projektilla on suuri merkitys paikallisesti Iin kunnan ja talousalueen kannalta, mutta myös kansallisesti fossiilittoman sähköntuotannon lisääntymisen kautta. Nämä ovat merkittäviä asioita asiakkaillemme ja muille Suomeen investointeja suunnitteleville toimijoille. Olemme nyt edelläkävijöitä myös Euroopan tasolla, kun otamme ylpeänä ensimmäisten joukossa TCI-konseptin käyttöön, Ilmattaren Vice President, Projects Erkka Saario sanoo.

Ilmatar on nopeasti kasvanut johtavaksi pohjoismaiseksi itsenäiseksi sähköntuottajaksi (IPP). Vuonna 2023 Ilmatar on ottamassa käyttöön kuusi maatuulivoimapuistoa ja yhden aurinkovoimalan Suomessa. Ilmattarella on portfoliossaan noin 1 GW uusiutuvaa energiaa tuotannossa, rakenteilla tai rakentamisvalmiina. Yhtiön strategian mukaisesti rakennettavat uusiutuvan energian voimalat pysyvät Ilmattaren omistuksessa koko elinkaaren ajan. Marraskuussa 2023 Ilmatar kertoi aloittaneensa 38,4 MW Korpilevonmäen tuulivoimapuiston rakentamisen Säkylään.

Lisää kuvia Ilmattaren mediapankissa: https://ilmatar.fi/uutiset/mediapankki/