3.7.2023

Ilmattaren hybridipuiston rakentaminen vauhdissa: Tuottaa jo sähköä – 36 tuulivoimalaa valmiina vuoden lopulla

Etelä-Pohjanmaan Alajärvelle rakentuva Ilmattaren hybridipuiston ensimmäiset tuulivoimalat aloittivat tuotannon kesäkuun ensimmäisinä päivinä ja nyt uusiutuvaa energiaa tuotetaan jo kahdeksan tuulivoimalan voimin, 48 MW nimellisteholla. Vuoden 2023 lopulla uusiutuvaa energiaa tuotetaan täydellä 220 MW nimellisteholla, 36 tuulivoimalan avulla. Hybiridipuistoa on tarkoitus laajentaa lähivuosina 150 MWp:n aurinkopuistolla, ja niitä täydentävän 25 MW akkuvaraston tuella.

Ilmattaren Alajärven tuulivoimapuisto on tuottanut sähköä Suomen valtakunnalliseen sähköverkkoon kesäkuusta 2023 alkaen. Tämä on suuri merkkipaalu Suomen ja Euroopan uusiutuvan energian tuotantohistoriassa, sillä Ilmattaren hybridipuisto on ensimmäisiä Suomessa ja Euroopassa.

– Ilmatar on uranuurtaja uusiutuvan energian rakentamisessa, tuotannossa ja omistamisessa Suomessa. Hybridipuistomme on uusi osoitus kyvystämme viedä markkinaa rohkeasti eteenpäin tavoilla, jotka tuottavat lisäarvoa useille sidosryhmille – niin sijoittajille, hankkeen kautta työllistyville kuin esimerkiksi maanomistajillekin, Ilmattaren toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström iloitsee.
Hybridipuistolla tarkoitetaan useammalla kuin yhdellä tuotantotavalla energiaa tuottavaa laitoskokonaisuutta, joka Alajärvellä tarkoittaa tuulivoiman, aurinkovoiman ja akkupuiston kolminaisuutta.

– Alajärvellä on tarkoitus saada pystytettyä kaikki tuulivoimalat lokakuun loppuun mennessä sekä saada ne täysimittaiseen energiantuotantoon kuluvan vuoden loppuun mennessä. Samaan aikaan valmistaudumme rakentamaan Alajärven hybridivoimalan sekä aurinkopuisto- että akkuvarastokokonaisuuden vuosien 2024-2025 aikana. Koko hybridikokonaisuus palvelee Suomen omavaraisuutta, huoltovarmuutta ja sähköntarvetta vuodesta 2026 alkaen, Ilmattaren rakennuttamisesta vastaava johtaja Petri Ainonen kommentoi Alajärven projektin edistymistä ja tulevia vaiheita.

Alajärven uusiutuvan energian hybridikokonaisuus tuottaa valmistuttuaan puhdasta sähköä 370 megawatin nimellisteholla. Lukema vastaa jopa 370 000 suomalaisen kerrostalokaksion sähköntarvetta.

Akuilla toteutettavan säätövoiman tarkoitus on mahdollistaa sähköntuotanto valtakunnan verkon käyttöön silloin, kun sähkölle on suurin tarve tai markkinatilanne on käytön kannalta optimaalinen. Hybridipuisto parantaa myös Suomen energiaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta. Aurinko- ja akkukokonaisuuden toteuttamiseen Ilmatar sai 19,5 miljoonaa euroa Työ- ja elinkeinoministeriön myöntämää EU/RRF-tukirahaa.

Ilmattaren hybridihanke on osa Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) ja EU:n tukiohjelmaa. Tukiohjelman tavoitteena on edistää Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaisia energiainvestointi- ja energiainfrastruktuurihankkeita, joilla vähennetään Suomen kasvihuonekaasupäästöjä ja jotka tukevat Suomen hiilineutraaliustavoitetta. Tavoitteena on myös vähentää uusiutuvan energian ja uuden energiateknologian teknologisia ja taloudellisia riskejä ja nopeuttaa näin vihreää siirtymää pois fossiilisista polttoaineista ja riippuvuudesta Venäjältä tuotavaan energiaan.
TEM on antanut tukea erityisesti hankkeille, joilla on merkittävä positiivinen energia- ja päästövaikutus, hankkeet pystytään toteuttamaan kustannustehokkaasti ja nopealla aikataululla, hanketoimijalla on kyvykkyys ottaa hankkeessa käyttöön uutta teknologiaa ja hankkeen aikana kehitetään menetelmiä, joilla voidaan jatkossa tehostaa samankaltaisten hankkeiden toteutusta.

Lisätiedot

Katja Koponen
kehityspäällikkö
Ilmatar
+358 40 525 0722
[email protected]

Mikko Niimes
viestintäpäällikkö
Ilmatar
+358 40 533 2931
[email protected]

Ilmattaren kuvapankin löydät täältä.

ILMATAR
Ilmatar on vuonna 2011 perustettu, pelkästään uusiutuvaan energiaan keskittyvä pohjoismainen energiayhtiö ja itsenäinen sähköntuottaja. Ilmatar Energyn liiketoiminta-alueita ovat uusiutuvan energian tuotanto sekä hankkeiden kehittäminen, rakentaminen ja ylläpito.
Ilmatar omistaa hankkeensa niiden jopa 40-vuotisen elinkaaren ajan. Ilmattaren eri vaiheissa olevien maa-, merituuli- ja aurinkovoimahankkeiden yhteenlaskettu tuotantoteho Pohjoismaissa on 20 GW.

Ilmattarella on toimistot Helsingissä, Malmössä, Maarianhaminassa, Tampereella ja Oulussa.

Ilmatar – Energiaa, josta voi olla ylpeä