15.6.2023

Kaksi suurta aurinkovoimahanketta Joroisiin

Ilmatar kehittää kahta teollisen mittaluokan aurinkovoimahanketta Joroisten kuntaan, Pohjois-Savoon. Jopa 230 MWp nimellisteholla uusiutuvaa energiaa tuottavat puistot tuovat sähköä 46 000 kerrostalokaksion tarpeen verran.

Uusiutuvan energiaa rakentava, omistava ja hallinnoiva Ilmatar kehittää teollisen mittakaavan aurinkovoimatuotantoa Joroisten Huutokosken ja Vuotsinsuon alueille. Jopa 230 megawatin nimellisteholla toimivat alueet tuottavat sähköä Suomen kantaverkkoon jo vuonna 2025, jos prosessi etenee suunnitellusti.

– Ilmatar panostaa strategiassaan nyt vahvasti tuulivoiman lisäksi myös aurinkovoiman tuotannon kehittämiseen. Joroisissa olemme saaneet jo valmiiksi ensimmäisen oman aurinkopuistomme, josta kertynyt kokemus on ollut erittäin arvokasta, Ilmattaren projektijohtaja Erkka Saario kommentoi.

Huutokosken hankealue sijaitsee varavoimalaitoksen läheisyydessä kahdessa erillisessä sijainnissa metsätalousalueella, Joroisten kuntakeskuksesta luoteen suuntaan. Alueet koostuvat yhteensä hieman yli 80 hehtaarin aloista.

Vuotsinsuon alue on entisellä turvetuotantoalueella kuntakeskuksesta etelään sijaitsevalla noin 200 hehtaarin alueella.

– Ensimmäisen aurinkovoimalan rakentuminen Joroisiin on sujunut Ilmattaren toimesta erinomaisesti ja kunta on todella iloinen, että Ilmatar näkee Joroisten potentiaalin uusille teollisen mittaluokan investoinneille. Kunta ja kunnan päättäjät haluavat omalta osaltaan vaikuttaa kaikin keinoin siihen, että Suomesta saadaan energiaomavarainen ja toisaalta haluamme olla myös mahdollistamassa Keski-Savon vihreän energian tulevaisuuden potentiaaleja, Joroisten kunnanjohtaja Jaakko Kuronen näkee.

Aurinkovoiman tuotannolla on suuri vaikutus kuntatalouteen verotuloina. Uusiutuvan energian hankkeissa on merkittäviä vaikutuksia myös kansallisen tason talouteen, kuten Ilmattaren tilaama selvitys kertoo täällä.

Sähköä jopa 230 MWp:n nimellistehoisista aurinkovoimapuistoista saadaan yhteensä 230 gigawattituntia vuosittain, lukema vastaa 46 000 kerrostalokaksion tai noin 12 000 sähkölämmitteisen omakotitalon sähköntarvetta. Huutokosken aurinkovoimalan nimellisteho on 55-70 MWp ja Vuotsinsuon 160 MWp.

Joroisten uusia aurinkovoimaprojekteja vetää Ilmattaren Elviira Ritari.

– Tavoitteemme on saada luvitukset valmiiksi syksyyn mennessä niin, että rakentaminen alkaisi 2024. Rakennuttajana suosimme aina mahdollisuuksien mukaan paikallisia ja suomalaisia yrityksiä ja yrittäjiä. Haluamme olla läsnä paikkakunnalla positiivisena vaikuttajana ja minä olen projektin kasvot kaikille joroislaisille – odotan yhteistyöltä paljon hyvää, hän kertoo.

Aurinkopuisto- ja muita uusiutuvan energian kuvia löydät Ilmattaren Mediapankista.


Lisätiedot

Erkka Saario
projektijohtaja
Ilmatar Energy Oy
+358 40 355 7007

Elviira Ritari
hankekehityspäällikkö
Ilmatar Energy Oy
+358 40 655 0337

Jaakko Kuronen
kunnanjohtaja
Joroinen
+358 40 661 6885

ILMATAR ENERGY OY
Ilmatar on vuonna 2011 perustettu, pelkästään uusiutuvaan energiaan keskittyvä pohjoismainen energiayhtiö ja itsenäinen sähköntuottaja. Ilmatar Energyn liiketoiminta-alueita ovat uusiutuvan energian tuotanto sekä hankkeiden kehittäminen, rakentaminen ja ylläpito.

Ilmatar omistaa hankkeensa niiden jopa 40-vuotisen elinkaaren ajan. Ilmattaren eri vaiheissa olevien maa-, merituuli- ja aurinkovoimahankkeiden yhteenlaskettu tuotantoteho Pohjoismaissa on 20 GW.

Ilmattarella on toimistot Helsingissä, Malmössä, Maarianhaminassa, Tampereella ja Oulussa.