28.6.2022

10 kysymystä ja vastausta tuulisähköstä

Onko tuulisähkö kallista? Mistä tiedän, että pistorasiasta tuleva sähkö on todella tuulisähköä? Vastasimme kymmeneen monen mieltä askarruttavaan kysymykseen tuulisähköstä ja uuden sähkösopimuksen teosta.

Mistä Ilmattaren tuulisähkö tulee ja voiko sitä saada kaikkiin kotitalouksiin?

Ilmatar on maailmanlaajuisestikin poikkeuksellinen energiayhtiö, sillä tarjoamme kuluttajille pelkästään tuulisähköä. Tuulisähkömme on 100 % kotimaista, eikä Ilmatar myy muilla tavoin (kuten hiilellä, ydinvoimalla tai turpeella) tuotettua sähköenergiaa. Voit vaihtaa Ilmattaren tuulisähköön asumistyypistäsi ja -paikastasi riippumatta. 

Miten vaihdan nykyisen sähkösopimukseni Ilmattarelle?

Jos haluat siirtyä puhtaaseen energiaan, sinun tarvitsee vain täyttää tietosi ja tehdä kanssamme sähkösopimus. Tähän menee vain muutama minuutti, minkä jälkeen sähkön toimittamisen alkamisajankohta voi olla aikaisintaan 14 päivän kuluttua sopimuksen teosta.

Pitääkö minun itse irtisanoa vanha sopimukseni?

Huolehdimme puolestasi mahdollisen vanhan sähkösopimuksesi siirrosta Ilmattarelle. Sinun ei tarvitse olla yhteydessä vanhaan sähköyhtiöösi, eikä täyttää tai lähettää papereita minnekään.

Olen muuttamassa – miten vaihdan Ilmattaren tuulisähköön?

Täytä sopimuskaavake sivuillamme, niin teemme loput puolestasi. Tarvitsemme vain osoitteen, johon haluat tehdä sopimuksen, nimesi ja henkilötunnuksesi sekä tiedon, milloin haluat sopimuksen alkavan. 

Jos olet muuttamassa eikä sinulla vielä ole sähkösopimusta, voimme aloittaa sopimuksen jo viiden arkipäivän kuluttua. Kerro meille asiakaspalvelussa, jos sinulla on kiire, niin teemme parhaamme nopeuttaaksemme prosessia.

Onko Ilmattaren sähkösopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva?

Ilmatar Tuuli -sähkösopimus on voimassa toistaiseksi ja irtisanottavissa 14 päivän irtisanomisajalla.

Tarjoamme myös Ilmatar Tuuli24 -sähkösopimusta, joka on voimassa 24 kuukautta. Hinta on sama koko sopimuskauden ajan.

Maksaako sähkösopimuksen vaihtaminen? 

Ei maksa. Sähkösopimuksen vaihtaminen on sinulle ilmaista.

Onko tuulisähkö kallista?

Tuulisähkö kestää erinomaisesti hintavertailun muiden energiamuotojen kanssa. Esimerkiksi kerrostalokaksion sähkölasku vuodessa vaihtelee markkinoiden edullisimman ja kalleimman sähkösopimuksen välillä tyypillisesti vain muutamia kymppejä vuodessa, eli jopa alle kolme euroa kuukaudessa.

Mitä vaihtoehtoja laskun maksamiseen on? 

Lähetämme sähkölaskusi sähköpostitse tai halutessasi paperilaskuna. Kummatkin laskutustavat ovat sinulle maksuttomia. Ensimmäisen laskun saatuasi voit tehdä verkkopankissasi e-laskusopimuksen ja toimitamme sen jälkeen laskun suoraan verkkopankkiisi.

Mistä tiedän, että pistorasiastani tuleva sähkö on tuulisähköä?

Suomessa ja Euroopan unionissa sähkön alkuperää seurataan tarkasti. Tuulisähköllä kuten kaikella uusiutuvalla sähköllä pitää olla niin kutsuttu alkuperätakuu, jotta sitä voidaan myydä uusiutuvana. Alkuperätakuita on liikkeellä vain sen verran kuin uusiutuvaa sähköä tosiasiallisesti tuotetaan, eli esimerkiksi Ilmattaren tuulisähköä ei voi myydä enempää kuin sitä tuotetaan.

Sähköä ei voida vielä varastoida laajamittaisesti. Laajalla alueella on harvoin täysin tyyntä, mutta silti tulee hetkiä, jolloin tuulisähkön tuotanto alittaa sen kulutuksen. Tällaisina hetkinä käytetään muuta uusiutuvaa energiaa, esimerkiksi vesivoimaa, säätövoimana. Vuositasolla tuulisähköä kuitenkin tuotetaan vähintään sen verran kuin sitä myydäänkin.

Miten tuulivoimalat toimivat pakkassäällä?

Suomessa talvikuukaudet ovat selvästi kesäkuukausia tuulisempia. Tuulienergiaa tuotetaankin eniten kylminä kuukausina, jolloin myös energiankulutus on suurinta. Suuremmasta ilman tiheydestä johtuen pakkasella tuulesta saadaan enemmän energiaa kuin lämpimällä ilmalla. Tuulivoiman tuotanto painottuu loka-maaliskuulle, joiden aikana tuotetaan noin 60 prosenttia vuotuisesta tuulisähköstä.

Liity puhtaan energian edelläkävijöihin

Me Ilmattarella haluamme tehdä Suomesta puhtaan energian edelläkävijän. Kun ostat meiltä tuulisähköä, tuulivoiman kysyntä Suomessa kasvaa ja rakennamme yhä uusia tuulipuistoja. Ne puolestaan pystyvät korvaamaan yhä useampia hiilivoimaloita. Voit onnitella itseäsi siitä, että toimit suomalaisten eturivissä ilmaston puolesta. Etkä ainoastaan ilmaston vaan myös Suomen ja suomalaisten työpaikkojen, sillä Ilmattaren tuulisähkö on 100 % kotimaista. Tee tuulisähkösopimus tänään ja tule mukaan turvaamaan vihreämpi, puhtaampi ja parempi tulevaisuus.