9.12.2021

Kysymykset ja vastaukset: Mitä tarkoittaa Ilmattaren ja Nasdaqin yhteistyö?

llmatar Energy Oy ja sähköpörssi Nasdaq Commodities aloittivat yhteistyön marraskuussa. Ilmattaren Trading Manager Mikko Peltonen kokosi yhteen kysymyksiä ja vastauksia Nasdaq-yhteistyöstä ja sen merkityksestä Ilmattarelle sähkön myyjänä.

Ilmattaren tavoitteena on olla Pohjoismaiden suurin uusiutuvan energian tuottaja muun muassa rakentamalla 1000 megawattia omaa uutta ja Ilmattaren omistukseen jäävää tuotantoa tulevien viiden vuoden aikana. Nasdaq-yhteistyö tukee tavoitteen saavuttamista merkittävästi.

Kysymys: Mitä jäsenyys tarkoittaa Ilmattarelle ja sen asiakkaille?


Vastaus: Ilmatar aloittaa kaupankäynnin Nasdaq Commodities -pörssissä sähköjohdannaisilla, joita käytetään sähkön hinnan suojaamiseen. Tuotteilla pystyy käymään sähkökauppaa seuraavasta päivistä alkaen aina kymmenen vuoden päähän.

K: Miksi Nasdaq Commodities -jäsenyys on merkittävä asia?


V: Ilmatar on ensimmäinen suomalainen vain uusiutuvaan energiaan keskittyvä rakentaja, sähköntuottaja ja -myyjä, joka on Nasdaqin jäsen. Eikä Pohjoismaistakaan taida löytyä toista vastaavaa. Joten tämä on täysin uraauurtava ratkaisu koko alalle. Ratkaisu korostaa myös sitä, että uusi tuulivoima ei perustu enää valtion tukiin, vaan on puhtaasti markkinalähtöistä.

K: Miten Ilmatar hyötyy jäsenyydestä?

V: Jäsenyydestä on kaksi erittäin suurta etua.
Ensinnäkin Ilmatar ei ole enää riippuvainen pitkänajan sähköntoimitussopimuksista (PPAt), vaan pystyy myymään sähköä suoraan tukkumarkkinoille, loppuasiakasmyynnin lisäksi.
Toiseksi markkinoiden hintavaihtelut ovat kasvussa. Aktiivisella futuurikaupankäynnillä Ilmatar pystyy reagoimaan muuttuviin hintoihin sekä sääolosuhteisiin nopeammin, ja täten suojautumaan volatiliteetin aiheuttamilta riskeiltä.

K: Mikä on Ilmattaren asema sähkön tukkumarkkinoilla?

V: Suuret perinteiset yhtiöt ovat dominoineet markkinoita. Ilmattarella on selkeä tavoite nousta nopeasti Suomen top-3 toimijoihin sähkön tukkumarkkinoilla. Tämän mahdollistaa henkilöstön pitkä kokemus alan johtavista yrityksistä, sekä Suomesta että ulkomailta.

mikko.peltonen@ilmatar.fi
Mikko Peltonen, Trading Manager.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Mikko Niimes
Viestintä- & PR-päällikkö
+358405332931
[email protected]