kesäkuu 8, 2020

Mistä sähkölasku muodostuu? Muista tarkistaa sopimuksestasi myös mahdolliset lisämaksut

Oletko sähkölaskua maksaessasi miettinyt, mistä sähkön hinta oikein muodostuu? Kokosimme yhteen keskeiset asiat sähkön hintaan liittyen ja vertailimme Ilmattaren tuulisähköä kilpailevien sähköyhtiöiden uusiutuvaan energiaan.

Sähkön hinta muodostuu kolmesta osasta:

  • sähkönenergian hinnasta
  • sähkön siirron hinnasta
  • veroista

Sähköenergian hinta on sähkölaskusta se osuus, jonka voi valita vapaasti ja tilata miltä tahansa sähköyhtiöltä asuinpaikasta riippumatta. Voit verrata markkinoilla olevia tarjouksia nykyiseen sopimukseesi tarkastamalla sähköenergialaskustasi energiamaksun (snt/kWh tai c/kWh) ja perusmaksun (€/kk). Perusmaksu (tai kuukausimaksu) vaihtelee yleensä noin 3–5 euron välillä. Osa sähköyhtiöistä tarjoaa sähkösopimuksen myös ilman perusmaksua, esimerkiksi Ilmattaren määräaikainen tuulisähkösopimus on saatavilla nyt ilman perusmaksua.

Sähkön siirtopalveluun tai sen hintoihin et taas voi vaikuttaa. Sähkön siirron hoitaa aina paikallinen sähköverkkoyhtiö, joka omistaa alueen jakeluverkon. Sähkönsiirron laskuttaa aina sähköverkkoyhtiö ja sähköenergian sähkönmyyntiyhtiö.

Verot tulevat myös maksettavaksi jokaiselle. Sähkönsiirtolaskuun sisältyvät verot ovat sähkövero ja arvonlisävero, kun sähkönmyyntilaskussa on vain arvonlisävero.

Huomioi myös sähkösopimuksen mahdolliset lisämaksut

Moni valitsee nykyään kotitaloutensa sähkösopimuksen ennen kaikkea sähkön tuotantotavan perusteella. Vihreän sähkön valinta onkin voimakas ympäristöteko, sillä esimerkiksi siirtymällä tuulisähköön pienennät hiilijalanjälkeäsi jopa yli viisi prosenttia (Sitra). Uusiutuvilla energialähteillä tuotetulla sähköllä vähennetään hiilidioksidipäästöjä, hillitään ilmastonmuutosta ja lisätään ympäristöystävällisen sähkön kotimaista tuotantokapasiteettia. Uusiutuvan tulisähkön rakentaminen Suomeen vähentää myös riippuvuutta tuontisähköstä.

Jos suunnitelmissasi on päivittää nykyinen sähkösopimuksesi ympäristöystävälliseen sähkösopimukseen, kannattaa huomioida, että osa sähköyhtiöistä perii uusiutuvan energian lisämaksuja. Tarjoukset kannattaakin lukea aina huolellisesti läpi.

Alla vertailu Ilmattaren ja kahden kilpailevan sähköyhtiön tarjouksesta sähköenergian osalta. Ilmattaren tarjous on 100% tuulivoimaa, kun yhtiöiden A ja B sähkö on 100% uusiutuvaa energiaa, eli sekoitus vedellä, auringolla, tuulella ja bioenergialla tuotettua sähköä. Sähköenergian hintatiedot on kerätty yhtiöiden A ja B verkkosivuilta toukokuussa 2020.

* Yhtiö A tarjoaa uusille asiakkailleen 3 kk ilmaista sähköä ilman perusmaksua. Vertailussa 3kk ilmaisen sähkön osuus on laskettu tasaisella 200 kWh/kk ja vastaavasti 400 kWh/kk kulutuksella. Yhtiö A:n hinta 1-2 huoneen kerrostaloasuntoon ilman uusiutuvan energian lisämaksua on 10,22 eur/kk eli vain 36 snt/kk edullisempi (siis vähän yli 4 eur vuodessa) kuin Ilmattaren uusiutuvan sähkön hinta kuukaudessa. Yhtiö B tarjoaa puolestaan 6 kk ilman perusmaksuja. Yhtiö B:n hinta 1-2 huoneen kerrostaloasuntoon ilman uusiutuvan energian lisämaksua on 13,36€/kk.

Ilmattaren tuulisähkö vertailun edullisin vaihtoehto

Hintavertailu osoittaa, että Ilmattaren tuulisähkö on näistä kolmesta edullisin vaihtoehto sekä kerros- että rivitaloasuntoon. Syynä tähän on muiden yhtiöiden perusmaksut sekä uusiutuvan energian lisämaksut. Vaikka erilaiset lisämaksut voivat kuukausitasolla tuntua pieneltä, vuoden aikana ne voivat kasvattaa sähkölaskuasi jopa yli 150 eurolla. Ilmattarella tuulisähkön hinta on aina selkeästi ilmoitettu.

Ilmattaren asiakkaiden energia tuotetaan aina 100 % uusiutuvalla tuulisähköllä, ja valitessasi Ilmattaren tuulisähkön teet valinnan puhtaan energian lisärakentamisesta Suomeen. 

Lue lisää tuulisähköstämme.