6.9.2021

Näin kulutat sähköä vähemmän! 10 ideaa, jotka voit toteuttaa heti kotonasi

Jokainen voi vähentää kotinsa sähkönkulutusta yksinkertaisilla keinoilla. Ota haltuun 10 näppärää energiansäästövinkkiä, joilla säästät sähkön lisäksi myös rahaa. Vaikka arjessa muutokset voivat tuntua pieniltä, pitkällä aikavälillä niillä on iso vaikutus sähkönkulutukseesi.

Ennen kuin ryhdyt säästämään sähköä, tutki omaa sähkönkulutustasi. Näin pääset jyvälle siitä, mistä asioista sinun kannattaa erityisesti nipistää sähkönkulutusta. Voit myös testata sähkölaitteidesi toimintaa kulutusmittarilla.

Helppo tapa säästää sähköä on päivittää vanhat sähkölaitteet uusiin energiatehokkaampiin vaihtoehtoihin. Tämän lisäksi voit ottaa monipuoliset ja helpot energiansäästövinkit osaksi arkeasi, jolloin sinun ei edes tarvitse luopua mistään.

Aloita kestävä arki jo tänään!

1. Pese pyykkiä maltillisesti.

Pese pyykkiä vain silloin, kun on tarve. Monesti vaate raikastuu kummasti pelkästään tuulettamalla sitä ulkosalla. Kun peset pyykkiä, pese täysiä koneellisia. Unohda esipesu. Valitse tehokas linkous, jolloin et tarvitse kuivausrumpua tai kuivauskaappia. Tarkista huoneen riittävä ilmankierto, jotta pyykki kuivuu nopeammin. 

2. Käytä kylmälaitteita oikein.

Sijoita jääkaappi ja pakastin muualle kuin lämmönlähteen, kuten uunin, viereen. Tarkista, että ilma kiertää esteettömästi laitteen ympärillä. Imuroi laitteen tausta kerran vuodessa. Säädä kylmälaitteen lämpötila sopivaksi. Jäähdytä ruoka ennen kuin laitat sen jääkaappiin. Sulata pakastin säännöllisesti ja käytä tarvittaessa pakastuskytkintä, kun pakastat kerralla isoja määriä.

3. Valmista ruokaa fiksusti.

Kun teet ruokaa liedellä, valitse aina keittolevyn kokoinen kattila. Ruoka kuumenee nopeammin, kun käytät kantta. Säädä keittolevyn tehoa, jotta energiaa ei kulu suotta hukkaan. Hyödynnä sekä keittolevyn että uunin jälkilämpö. Käytä liesituuletinta vain kokkaamisen ajan. Huomaathan, että pienet ruoka-annokset lämpiävät energiatehokkaasti mikroaaltouunissa.

4. Minimoi lattialämmitys.

Jos kotonasi märkätilojen lattialämmitys huutaa kovemmalla kuin todellisuudessa olisi tarpeen, minimoi lattialämmitys vain välttämättömälle tasolle. Miellyttävän tuntuinen lattia on usein vain tottumuskysymys. Sama pätee myös huoneilman lämpötilaan: kun alennat lämpötilaa kahdella asteella, säästät lämmityskustannuksissa jopa 10 prosenttia.

5. Alenna kodin lämpötilaa poissaolon ajaksi.

Kodin lämpötilan laskeminen on konkreettinen ekoteko, sillä se vähentää sähkönkulutusta. Lämpötilaa kannattaa laskea väliaikaisesti ainakin silloin, kun et ole muutamaan päivään kotona. Kotisi kyllä säilyy ennallaan, vaikka lämpötilaa laskisi muutamalla asteella lomamatkan ajaksi. Lämpömittarin avulla voit tarkkailla huonelämpötilaa säännöllisesti.

6. Tiivistä ikkunat ja ovet.

Etenkin vanhemmissa omakoti- ja rivitaloissa ikkunat ja ovet voivat päästää kylmää ilmaa sisään asuntoon. Vedon tunne on kuitenkin paitsi epämiellyttävä myös petollinen sähkönkulutuksen kannalta. Siksi ikkunoiden ja ovien karmit kannattaa tarkastaa ainakin muutaman vuoden välein ja eristää tarvittaessa asianmukaisesti. Lämmönhukkaa voi ehkäistä myös laittamalla sälekaihtimet kiinni yön ajaksi.

7. Hanki lämpöpumppu.

Lämpöpumppu on ekologinen keino, jolla voit täydentää kotisi muita lämmitysmuotoja. Sillä voit tarpeen mukaan viilentää tai lämmittää asunnon lämpötilaa. Jopa kaksi kolmasosaa kotitalouden lämmöntuotannosta on mahdollista korvata lämpöpumpun käyttämällä uusiutuvalla energialla, jota saadaan ilmasta, vedestä tai maasta. Parhaiten lämpöpumppu sopii sähköllä lämpiäviin pientaloihin.

8. Tsekkaa ilmanvaihto.

Ilmanvaihtojärjestelmän suodattimet ja lämmönvaihdin on hyvä puhdistaa vähintään kahdesti vuodessa. Voit pyytää alan ammattilaista tarkastamaan, että järjestelmä toimii niin kuin pitääkin. Huomioithan, että voit säätää koneellisen ilmanvaihdon tarvittaessa pienimmälle teholle, kun olet pidempään poissa kotoa. Älä kuitenkaan sammuta sitä kokonaan.

9. Tuuleta tehokkaasti.

Jos haluat raikastaa huoneilmaa, tuuleta asuntosi nopeasti ristivetotuuletuksella. Avaa siis asunnon vastakkaisista päistä ikkunat ja anna ilman virrata asunnon läpi muutaman minuutin ajan. Voit minimoida lämmönhukan, kun kytket ikkunoiden alla olevat patterin pois päältä tuuletuksen ajaksi.

10. Tarkista termostaatit.

Älä peitä lämpöpattereiden termostaatteja esimerkiksi verhoilla. Tällöin termostaatti ei osaa tulkita sisäilman todellista lämpötilaa oikein. Tarkista myös, että termostaatit ovat muutenkin kunnossa. Kutsu tarvittaessa huoltomies korjaamaan tai säätämään kotisi termostaatit.

Kurkkaa myös 7 muuta helppoa energiansäästövinkkiä. Näiden ekotekojen lisäksi voit vaihtaa kotisi sähkösopimuksen 100-prosenttisesti uusiutuvaan tuulisähköön. Samalla hiilijalanjälkesi pienenee jopa viisi prosenttia. Tutustu Ilmattaren tuulisähkövaihtoehtoihin ja valitse niistä sinulle sopivin.