8.7.2022

Neljän tuulivoimapuiston rakentaminen alkaa – AIP:lta 135 miljoonaa euroa

Ilmatar aloittaa neljän tuulivoimapuiston rakentamisen Suomeen, investoinnin vieraan pääoman osuuden rahoittaa tanskalainen AIP Management. Kokonaisinvestointi on 200 miljoonaa euroa, joista AIP:n osuus on 135 miljoonaa euroa. Puistojen kokonaisteho on 131,8 megawattia.

Rakennettavien tuulivoimaloiden ennakoitu tuotantokapasiteetti on noin 440 gigawattituntia vuodessa, mikä vastaa noin 100 000 kotitalouden sähkönkulutusta ja 40 500 tonnin päästövähennyksiä toimintavuotta kohti. Rakennustöiden odotetaan alkavan heinäkuussa 2022 ja kaikkien projektien kaupallisen toiminnan vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä.

”Uusi kumppanuus AIP:n kanssa tukee Ilmattaren kasvua johtavaksi Pohjoismaiseksi itsenäiseksi sähköntuottajaksi (IPP, Independent Power Producer). Joustava rahoitustapa antaa meille tilaisuuden toteuttaa itsenäisen sähköntuottajan strategiaamme, sillä se hajauttaa kaupallista riskinottoamme ja antaa tilaisuuden toteuttaa sähkönmyynnin suojausstrategiaamme entistä kokonaisvaltaisemmin”, Ilmattaren toimitusjohtaja Juha Sarsama kommentoi sopimusta.

”Olemme erittäin iloisia, että voimme aloittaa vahvan kumppanuussuhteen kokeneen paikallisen ja itsenäisen sähköntuottajan, Ilmattaren kanssa. Suomi on houkutteleva markkina-alue joustavalle rahoitusinstrumentillemme, sillä riskiprofiili on matala, sähkömarkkinoiden perustoimintamahdollisuudet ovat vahvat ja uusiutuvan energian projektien aloittaminen on mahdollista ilman tukia”, AIP:n Managing Partner Kasper Hansen summaa.

Ilmatar Energy omistaa projektit, toimii rakennuttajana ja vastaa tuulivoimapuistojen toiminnasta niiden valmistuttua. Kaikkien neljän projektin rakennustyöt ovat alkamassa ja ne tehdään markkinaehtoisesti, ilman tukia.

Ilmatar tilaa tuulipuistojen tuulivoimalat niin ikään Tanskasta. Ne toimittaa Vestas. Tilaus sisältää tuuliturbiinien toimituksen, asennuksen ja käyttöönoton. Tilaukseen sisältyvät monikymmenvuotiset huoltosopimukset kaikille neljälle hankkeelle.

Kokonaisuudessaan Ilmattarella on tällä hetkellä Suomessa hankekehitys käynnissä 16 eri tuulipuiston osalta, 20 eri kunnan alueella. Ne käsittävät 262 tuulivoimalaa ja ovat teholtaan yhteensä 1700 MW. Tämä vastaa noin puolta Suomen tämänhetkisestä, asennetusta tuulivoimasta. Vertailun vuoksi Olkiluoto 3:n teholuokka on 1600 MW.

ILMATAR

Ilmatar Energy Oy on suomalainen energiayhtiö, joka tuottaa vain uusiutuvaa energiaa ja osallistuu tuulivoiman arvoketjuun projektien ja tuotannon kaikissa vaiheissa: Ilmatar kehittää, rakentaa, omistaa ja hallinnoi tuuli- ja aurinkovoimapuistoja sekä myy näiden tuottaman sähkön. Tavoitteena on lisätä pelkästään maatuulivoiman avulla suomalaista uusiutuvan energian tuotantoa 1 gigawatin kapasiteetilla vuoteen 2027 mennessä.

Ilmattaren tuulipuistot rakennetaan markkinaehtoisesti ilman tukia ja omistamme tuulipuistomme niiden elinkaaren ajan.

Konserniimme kuuluvat useat hankekehitysyhtiöt sekä teknisestä ja kaupallisesta hallinnoinnista vastaava Ilmatar Service Oy. www.ilmatar.fi

AIP MANAGEMENT

AIP Management on tanskalainen sijoitusyhtiö, joka on erikoistunut Euroopan ja Yhdysvaltojen energia- ja infrastruktuuriresursseihin kohdistuviin sijoituksiin. AIP on investoinut toimintansa aikana yli 4 miljardia euroa vihreää siirtymää tukeviin projekteihin. www.aipmanagement.dk

Lisätiedot:
Mikko Niimes
Manager, Communications & PR
Ilmatar Energy Oy
+358 40 533 2931
[email protected]