9.10.2020

Onko tuulivoima kallista? Lue hintavertailun tulokset

Vertailimme Ilmattaren tuulisähköä kilpailevien sähköyhtiöiden uusiutuvaan energiaan.

Uusiutuvilla energialähteillä tuotetulla sähköllä vähennetään hiilidioksidipäästöjä, hillitään ilmastonmuutosta ja lisätään ympäristöystävällisen sähkön kotimaista tuotantokapasiteettia. 

Uusiutuvaan energiaan liittyy kuitenkin väärinkäsityksiä. Moni kuvittelee esimerkiksi, että uusiutuvan energian tuottaminen olisi kalliimpaa kuin fossiilisilla polttoaineilla tuotetun sähkön.

Todellisuudessa uusiutuva energia ei vaikuta sähkön hintaan, mutta maapallon tulevaisuuden kannalta sen merkitys on mullistava. 

Esimerkiksi vuonna 2017 Lappeenrannan teknillisen yliopiston sähkön tuotantokustannusvertailussa maalle rakennettu tuulivoima oli selkeästi edullisin tapa tuottaa sähköä. Se oli siis halvempaa tuottaa kuin esimerkiksi ydinvoimalla tai fossiilisilla polttoaineilla tuotettu sähkö. 

Myös uusiutuvalla energialla tuotetussa sähkössä on eroja

Uusiutuvaa energiaa etsivän kuluttajan vastassa on lukuisia vaihtoehtoja. Tuulivoiman lisäksi tarjolla on vedellä, auringolla, tuulella ja bioenergialla tuotettua sähköä sekä näiden yhdistelmiä. Mikä uusiutuvista energiamuodoista kannattaisi sitten valita?

Vertailimme Ilmattaren ja kahden kilpailevan sähköyhtiön tarjouksesta sähköenergian osalta. Ilmattaren tarjous on 100% tuulivoimaa, kun yhtiöiden A ja B sähkö on 100% uusiutuvaa energiaa, eli sekoitus vedellä, auringolla, tuulella ja bioenergialla tuotettua sähköä. Sähköenergian hintatiedot on kerätty yhtiöiden A ja B verkkosivuilta toukokuussa 2020.

Ilmattaren tuulisähkö vertailun edullisin vaihtoehto

Ilmattaren tuulisähkö on vertailun edullisin vaihtoehto sekä kerros- että rivitaloasuntoon. Kerrostaloasuja säästi parhaillaan jopa 160 euroa vuodessa valitsemalla Ilmatteren tuulisähkön.

Syynä Ilmattaren edullisuuteen ovat:

  • muiden yhtiöiden perusmaksut 
  • uusiutuvan energian lisämaksut. 

Vaikka erilaiset lisämaksut voivat kuukausitasolla tuntua pieneltä, vuoden aikana ne voivat kasvattaa sähkölaskua tuntuvasti. Ilmattarella tuulisähkön hinta on aina selkeästi ilmoitettu.

Ilmattaren asiakkaiden energia tuotetaan aina 100 % uusiutuvalla tuulisähköllä. Lue lisää tuulisähköstämme.

* Yhtiö A tarjoaa uusille asiakkailleen 3 kk ilmaista sähköä ilman perusmaksua. Vertailussa 3kk ilmaisen sähkön osuus on laskettu tasaisella 200 kWh/kk ja vastaavasti 400 kWh/kk kulutuksella. Yhtiö A:n hinta 1-2 huoneen kerrostaloasuntoon ilman uusiutuvan energian lisämaksua on 10,22 eur/kk eli vain 36 snt/kk edullisempi (siis vähän yli 4 eur vuodessa) kuin Ilmattaren uusiutuvan sähkön hinta kuukaudessa. Yhtiö B tarjoaa puolestaan 6 kk ilman perusmaksuja. Yhtiö B:n hinta 1-2 huoneen kerrostaloasuntoon ilman uusiutuvan energian lisämaksua on 13,36€/kk.