22.2.2022

Save Pond Hockey ja Ilmatar jälleen yhteistyössä – ”Pelastetaan pipolätkä yhdessä!”

Ilmatar ja Save Pond Hockey ovat jälleen yhteistyössä taklaamassa ilmastonmuutosta. Ilmattaren joukkue osallistuu Save Pond Hockeyn turnaukseen Helsingin Jätkäsaaressa 26. helmikuuta 2022.

Haastattelimme Save Pond Hockeyn perustajajäsentä Svante Suomista yhteistyöstä, SPH-liikkeestä ja vinkeistä ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Mikä on Save Pond Hockey (SPH) ja miksi se on perustettu?

”Save Pond Hockey on helsinkiläisen pipolätkäporukan perustama liike, joka taistelee ilmastonmuutosta vastaan hauskimmalla keksimällään tavalla eli järjestämällä pipolätkäturnauksia, joiden tuotot ohjataan ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön. SPH sai alkunsa, kun havahduimme pipolätkän harrastamismahdollisuuksien ja ilmastonmuutoksen etenemisen väliseen kohtalonyhteyteen.”

Kuinka suuri porukka teitä on tekemässä tätä arvokasta ilmastotyötä ja kuinka monessa maassa?

”Näin talvikauden aikana SPH-liikkeen eteen paiskii viikottain ”pääkonttorihommia” noin jääkiekkoketjullinen (5 kpl) vapaaehtoisia.
Lisäksi kullakin itsenäisellä turnauspaikkakunnalla puuhahenkilöitä on muutamat per paikkakunta.”

Esa Tikkanen Save Pond Hockey -jäällä. Kuva: Marko Seuranen Photography
Esa Tikkanen Save Pond Hockey -jäällä. Kuva: Marko Seuranen Photography

Millä lailla SPH toimii, kerääkö se varoja, ja jos kerää, mihin varat osoitetaan?

”Turnausten tuotot on ohjattu vuosien varella mm. päästöoikeuksien mitätöinteihin (CO2Esto), soiden ennallistamisprojekteihin, Suomen luonnonsuojeluliitolle, Myrskyvaroitus ry:lle, 4H:n Taimiteko-projektiin ja lukuisiin muihin paikallisiin hankkeisiin (kattava lista löytyy täältä.”

Millaisia julkisuudesta tuttuja hahmoja/henkilöitä teillä on mukana?

”Liike kerää aktiivisesti Save Pond Hockey -lähettiläitä, joihin ovat liittyneet jo muun muassa Niklas Hagman, Minttu Tuominen, Jari Kurri, Vjatseslav Fetisov, ja Emma Terho. Lisäksi turnauksissamme on bongattu myös muita tunnettuja hahmoja kuten tasavallan presidentti Sauli Niinistö, musiikki- ja viihdemaailman tähtiä kuten Ville Galle ja Roni Bäck.”

Miten SPH:n toimintaan pääsee mukaan yrityksenä tai yksityishenkilönä pelaamaan?

”Ylivoimaisesti hauskin tapa tulla mukaan on ilmoittaa oma joukkue yhteen turnauksistamme. Mukaan ovat tervetulleita niin yritys- kuin kaveriporukkajoukkueet. Lisäksi tapahtumissa on yhteistyötilaa arvot jakaville yrityksille ja brändeille. Kovimmat vaatimukset on toki pääyhteistyökumppanille, vink vink.”

Save Pond Hockey HJK- ja Kurra-junioreita turnauksen avajaisottelussa: Allu, Victor, Anton, Taito.
Save Pond Hockey HJK- ja Kurra-junioreita: Allu, Victor, Anton, Taito. Kuva: Marko Seuranen Photography

Ilmeisesti toimintanne on jo kansainvälistä, mitkä ovat suunnitelmat tulevaisuudelle?

”Kiinnostus ja kysyntä konseptia kohtaan on ollut kovaa myös liikkeen synnyinmaan ulkopuolella. Tänä talvena järjestettiin ensimmäinen Save Pond Hockey -turnaus Saksassa ja kalenterissa on tapahtumia myös Kanadassa. Valitettavasti pandemian toivottavasti viimeiseksi kiusantekoyritykseksi jäävä aalto siirrätytti muutamat alkukauden tapahtumat seuraavalle talvelle.”

Mikä on Ilmattaren ja SPH:n historia, miten se alkoi?

”Ilmattaren mahtava myyntipäällikkö Jarmo Valvio otti pari vuotta sitten meihin päin yhteyttä tunnustellen yhteistyömahdollisuuksia. Innostuimme välittömästi. Ilmatar ja Save Pond Hockey ponnistavat yhteisen arvomaailman pohjalta, mikä on mielestäni ehdoton edellytys hedelmälliselle molempia osapuolia hyödyttävälle yhteistyölle. Ilmatar kokosi oman sidosryhmäjoukkeensa Helsingin turnaukseen ja vei heti Business Casual -divisioonan voittopystin kotiin! Lisäksi turnauksen pelaajille oli tarjolla oivallinen SPH x Ilmatar -sähkösopimus ja Ilmattaren logot kaunistivat entisestään Brahenkentän upeaa jugend-tunnelmaa.”

Rapduo JVG:n Ville Galle ja Jare Brand.
Rapduo JVG:n Ville Galle ja Jare Brand. Kuva: Marko Seuranen Photography

Millainen apu Ilmatar on ollut SPH:lle?

”Lahjoituspottiin tuotuja eurojakin tärkeämpää on ollut yhteistyön mahdollistama ”Lite bättre” -tekemisen kynnyksen madaltaminen. Kuluttajien ehkä helpoin ja yksi merkittävimmistä ilmastoteoista on oman energiasopimusten tarkastaminen.”

Millaisena näette Ilmattaren ja uusiutuvan energian merkityksen teille, Suomelle ja maailmalle?

”Uusiutuvalla energialla on ja tulee olemaan aivan keskeinen rooli pipolätkän pelastamisessa eli ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Olen ylpeä saadessani niin sanotusti pelata samassa joukkueessa Ilmatteren kaltaisen erittäin voimakkaasti uusiutuvaan energiantuotantoon investoivan pelurin kanssa. Ei riitä, että kauppaillaan nykykapasiteettia, vaan uusiutuvaa energiaa tarvitaan lisää ja paljon.”

NHL-legenda Toni Lydman jututtaa presidentti Sauli Niinistöä
NHL-legenda Toni Lydman jututtaa presidentti Sauli Niinistöä, toinen NHL-suuruus Jarkko Ruutu kuuntelee vieressä. Kuva: Marko Seuranen Photography

Millaisia ilmastotekoja olet itse tehnyt vähentääksesi omaa hiilijalanjälkeäsi?

”Tämä on loistava kysymys! Kotimme lämpenee ja laitteet toimii tietenkin tuulivoimalla. Ruuhkavuosien läpi ajelen käytetyllä ladattavalla hybridillä ja unelmoin käytetystä biokaasu- tai täyssähköautosta. Lihansyönnin olen painanut minimiin, mutta välillä ostamme kotiin perhesyistä lihaa – kotimaista ja luomua. Ruokaamme ei päädy koskaan roskiin. Uuden tavaran osalta ostan vain ikuisesti kestäviä tuotteita. Korjaan tai korjautan esineitä, vaikka hintalappu olisikin uutta korkeampi. Omat tuloni ohjaan muutenkin pääasiassa palveluihin ja jos jotain jää, menee ne parempaa maailmaa rahoittaviin rahastoihin. Päättäjiä valitessa tarkistan ehdokkaan suhtautumisen planeettamme pitkän aikavälin elinkelpoisuuteen.

Omassa IT-yrityksessäni olemme ottaneet käyttöön ympäristöohjelman ja vapaa-ajalla autan ympäristökonsultointialan yritystä kasvamaan hallituksen puheenjohtajan pallilta käsin. Pidän muutenkin asiaa esillä ja rohkaisen muitakin mukaan – tästä esimerkkinä juurikin Save Pond Hockey -liike!”

Esitä toive, haasta jokin taho mukaan pelastamaan pipolätkää!

”Älä jää vilttiketjuun puremaan tuppia, vaan ole liideri, tarkista energiasopparisi Ilmattaren asiakaspalvelun kanssa ja liity voittajien joukkueeseen! Pelastetaan pipolätkä yhdessä!”

Tutustu lisää Save Pond Hockeyhin täällä!