15 kesäkuun, 2020

Seitsemän helppoa energiansäästövinkkiä kotiin tai kesämökille

Kodin tai kesämökin sähkönkulutusta on helppo pienentää yksinkertaisilla keinoilla. Kokosimme sinulle seitsemän energiansäästövinkkiä, joiden avulla avulla säästät sekä energiaa että rahaa. Nappaa tästä talteen vinkit koko vuodeksi!

1. Alenna lämpötilaa yhdellä asteella

Sopiva sisälämpötila on keskimäärin 20–21 °C. Laskemalla lämpötilaa yhdellä asteella säästät lämmityskustannuksissasi parhaillaan jopa viisi prosenttia.

2. Säästä vettä suihkussa – ja muualla

Aseta tavoitteeksi puolet lyhyempi suihkuaika. Sitran mukaan puolittamalla suihkuajan kahdeksasta minuutista neljään pienennät hiilijalanjälkeäsi puoli prosenttia vuodessa.

Kiinnitä huomiota veden käyttöön myös muualla – sammuta hana hampaiden pesun ajaksi, vältä juoksevan veden alla tiskaamista ja pese pyykkikoneella mahdollisimman täysiä koneellisia.

3. Älä pidä valoja turhaan päällä ja viilennä viisaasti

Kesällä aurinko paistaa pidempään ja korkeammalta. Anna luonnonvalon valaista, ja älä pidä valoja turhaan päällä. Tarvittaessa käytä valaisimia vain niissä huoneissa, joissa oleilet. Hanki esimerkiksi energiatehokkaita LED-lamppuja, jotka kuluttavat merkittävästi vähemmän sähköä ja kestävät moninkertaisesti hehku- tai halogeenilamppuja pidempään.

Helteellä voit alentaa huonelämpötilaa vetämällä verhot ja kaihtimet ikkunoihin sekä hyödyntämällä yön ja aamun viileyttä tuuletuksessa. Jos turvaudut koneelliseen jäähdytykseen, muista käyttää laitteita järkevästi ja ohjeiden mukaan. Sulje esimerkiksi ulko-ovet ja ikkunat ilmalämpöpumpun viilennystä käytettäessä.

4. Sulje virta turhista laitteista

Sulje virta televisiosta, pelikonsoleista, läppäreistä ja muista vastaavista laitteista silloin, kun et käytä niitä, etenkin kun lähdet pitemmäksi ajaksi pois kotoa.

Älä jätä laitteita turhaan valmiustilaan. Suuri osa esimerkiksi televisioiden ja tietokoneiden sähkönkulutuksesta syntyy, kun laitteet ovat valmiustilassa odottamassa käyttöä. Erään tutkimuksen mukaan jopa 75 prosenttia kodinelektroniikkaan käytetystä sähköstä kuluu silloin, kun laitteet eivät ole päällä. 

Usean laitteen samanaikainen sammuttaminen onnistuu kätevästi virrankatkaisijalla varustetulla jatkojohdolla. Näin saat virran pois kaikista laitteista kerralla.

Jos ostoslistallasi on uusia kodin hankintoja, pidä mielessä niiden energiatehokkuus.

5. Suunnittele viikon ruokalista ja vähennä ruokahävikkiä

Suunnittelemalla ruokalistan esimerkiksi viikoksi eteenpäin vähennät ruokahävikkiä ja jatkuvaa kaupassa käyntiä. Luonnonvarakeskuksen mukaan suomalaisten kotitalouksien ruokahävikki on vuosittain arviolta 120–160 miljoonaa kiloa, eli 20–25 kiloa henkilöä kohden. Nyt on hyvä aika tehdä muutoksia oman ruokahävikin suhteen.

Kurkista keittiöön ennen kauppaan lähtöä, ja tee ostoslista. Voit myös hyödyntää luovasti jääkaapistasi löytyvät ainesosat, ja loihtia tähteistä herkkuja. Avaa uusi paketti vasta, kun edellinen on syöty loppuun.

Muista myös jätteiden lajittelu. Onko kotisi tai kesämökkisi lajittelupiste jo vuodessa 2020?

6. Hyödynnä lämpö keittiössä

Hyödynnä uunin ja lieden esi- ja jälkilämpö. Monet ruoat, leivonnaiset ja pakasteet voi esimerkiksi laittaa jo lämpenevään uuniin. Sähköä säästyy jopa 15 prosenttia.

Käytä veden kiehauttamisessa vedenkeitintä. Jos kiehautat peruna- tai pastaveden vedenkeittimellä ennen kattilaan kaatamista, sähköä kuluu jopa 30 prosenttia vähemmän kuin liedellä.

7. Älä anna lämpimän saunan odottaa

Sähkökiuas on oikea energiasyöppö. Kaksi tuntia viikossa tyhjillään oleva sauna maksaa vuodessa kymmeniä euroja. Älä siis pidä turhaan kiuasta päällä, vaan mene saunaan heti, kun se on lämmin. Energiataloudellisin saunan lämpötila on 70-80 °C. 

Sammuta kiuas myös heti saunomisen päätyttyä. Jälkilämpö ja ilmanvaihto riittävät kuivattamaan saunan.

Tiedätkö, miten kotisi tai kesämökkisi sähkö tuotetaan?

Energian säästämisen lisäksi tarkasteluun kannattaa ottaa kotisi tai kesämökkisi sähkösopimus. Tiedätkö, mistä sähkölaskusi muodostuu ja miten sinun sähkösi tuotetaan? Vaihtamalla sähkösopimuksen esimerkiksi ekologiseen tuulisähkösopimukseen pienennät hiilijalanjälkeäsi viisi prosenttia (Sitra).

Puhdas energia ei vaikuta sähkön hintaan, mutta maapallon tulevaisuuden kannalta sen merkitys on mullistava. Kokosimme yhteen keskeiset asiat sähkön hintaan liittyen ja vertailimme Ilmattaren tuulisähköä kilpailevien sähköyhtiöiden uusiutuvaan energiaan. Lue lisää sähkön hinnasta ja tutustu hintavertailuun.