26.2.2024

Ilmatar flyttade till anrikt nytt huvudkontor – präglat av hållbarhet, mångsidiga arbetsytor och Alvar Aaltos arv

Ilmatar har flyttat till nya lokaler i Helsingfors. Bolagets huvudkontor finns nu i en av de mest kända byggnaderna i staden, ”Sokeripala” (Sockerbiten), designad av Alvar Aalto och belägen på Skatudden på adressen Kanalkajen 1, 00160 Helsingfors. Ilmatar håller till i byggnadens fjärde och femte våning.

Bild: Newsec

I de nyrenoverade lokalerna får Ilmatars anställda bästa möjliga förutsättningar för sitt viktiga arbete med att driva omställningen till ett fossilfritt energisystem. Det nya huvudkontoret har fler och mer mångsidiga samarbets- och mötesplatser för att möta de behov som uppstått i det snabbt växande företaget. Byggnaden är ett unikt mästerverk av finsk design som linjerar väl med Ilmatars värderingar, vision och arbetssätt. De nyrenoverade rymliga och ljusa utrymmena skapar en mycket tilltalande arbetsmiljö.

– I vårt nya kontor finns många nytillkomna funktioner, som ska stödja Ilmatars expertteam och deras erkänt högkvalitativa arbete. Efter vår snabba tillväxt i Helsingfors blev utrymmesbrist en av våra största utmaningar. Nu får vi alla plats under samma tak, vi kan erbjuda varje anställd en egen arbetsplats och vi har tillräckligt med mötesrum vilket underlättar smidiga förhandlingar mellan olika kontor och länder. I byggnaden öppnar småningom också en restaurang, som vi ser fram emot att samarbeta med gällande olika event. Dessutom får vi utmärkt cykelparkering, omklädningsrum samt parkeringsplatser och laddningsmöjligheter för våra delade bilar. Vi testar även tysta arbetsutrymmen och har köpt in flera ljudisolerade mötesbås för samtal och möten, säger Anna-Maria Palmroos, Ilmatars HR-chef och General Counsel.

I Ilmatars nya lokaler är hållbarhet högsta prioritet, med bland annat mycket goda möjligheter till återvinning. Ytterligare insatser pågår för att minska kontorets koldioxidavtryck och den ikoniska byggnaden ”Sockerbitarna” designad av Alvar Aalto är inom kort färdig för hållbarhetscertifiering.

– Vi är endast en poäng från miljöcertifikatet BREEAM Excellent. Så snart vår underleverantör har slutfört installationen av tekniken för minskad vattenanvändning är det sista steget avklarat och ansökan skickas in. BREEAM-certifikatet garanterar att man i fastigheten på bästa sätt hanterar såväl hållbarhetsfrågor som hyresgästernas bekvämlighet. Dessutom används i byggnaden redan sedan två år koldioxidneutral el, fjärrvärme och fjärrkyla, säger Jarno Aalto, Property Manager hos fastighetsförvaltaren Newsec.

Ilmatars nya huvudkontor finns cirka en kilometer från Helsingfors centralstation, och spårvagn 4 är det kollektivtrafikalternativ som tar en närmast.

Bild: Newsec